Теодора Денкова: 329 са новите ни читатели от началото на 2022

От началото на годината, 329 новорегистрирани читатели подкрепиха кампанията на библиотеката „Стани читател и вдъхнови следващия…“.

Теодора Денкова: 329 са новите ни читатели от началото на 2022

Само преди минути на страницата на културната институция във фейсбук директорът на библиотеката Теодора Денкова обяви имената на читателите, които печелят ваучери за книги, осигурени от известна книжарница в града ни. Това е благодарност към тях, че са станали част от четящото семейство на Регионална библиотека „Дора Габе“.


С много пожелания да посрещнем една по-добра година изпратихме 2021 и влязохме в 2022. Имахме една онлайн инициатива - „За Коледа си пожелавам...“ и много от нашите читатели и съграждани изпратиха и описаха своите благопожелания за нещо по-добро. Обещавахме си,че ще ги пренесем в новата година и това се случва. Те ни подкрепиха и нито лошото време, нито лютият добруджански вятър не ги спряха, за да станат наши читатели през месец януари. Ние вярваме и знаем, че вдъхновението и любовта към книгата се предават. Така че посрещаме всички четящи и се надяваме, че цялата 2022 ще бъде такава- с любов и обич към книгата!, споделя Теодора Денкова.

Най-малките читатели, регистрирани с читателска карта, са на 5 годинки. Но в сектора за работа с деца идват и още по-малки читатели, водени от своите родители. Тази година има още повече малки читатели и това увеличение се дължи на родителите, учителите и библиотекарите, отчита г-жа Денкова. В условия на онлайн обучение се е увеличил и броят на учениците, посещаващи библиотеката.

Цената на годишната читателска карта е символична и приходите от карти, както и от всички услуги, които библиотеката предоставя (като ретро книжарницата,например), се използват единствено и само за обогатяване фонда на институцията с нови книги.


Фондът на библиотеката се увеличава и от дарителските жестове. 

Имаме изключително много дарители, които даже напълно анонимно оставят свите книжки в кутията, която се намира на входа на библиотеката, коментира г-жа Денкова. Желаещите да дарят литература винаги могат да се обадят и да споделят с какви книги разполагат. Променихме условията и е важно книгите да бъдат издадени след 2000 година. Призивът ни е да дарявате книги, които и вие бихте искали да вземете в ръце и да отнесете в своя дом.

Имаме изключително много партньори и приятели, като различни институции и издателства. Получаваме постоянно дарения и от цели семейства. Имаме случай и на детенце, което е пораснало и дарява постоянно своите книжки, за да бъдат те споделени с другите. В края на всяка година правим списък на дарителите и приятелите на библиотеката-много са и им благодарим от сърце!, усмихва се тя.

Инициативите им са много, знаят всички добруджанци, които следят дейностите на библиотеката оф и онлайн. В рубрика на своята страница почти ежедневно библиотечните дейци препоръчват за четене литература, която е интересна и би грабнала вниманието на малки и големи. 

С Регионалния исторически музей направихме две изложби, намираме се точно до Драматичния театър и Художествената галерия и вече и имаме много идеи, разказва директорът на културната институция. Библиотекарите мечтаят и работят за сбъдване на тези мечти. Надяваме се, че 2022 ще бъде по-добра, по-успешна и по-щастлива за библиотеката!

За събитията, които предстои да се случат през 2022 година, г-жа Денкова напомня, че предстоят Маратонът на четенето, Нощта на литературата и че имат още много планове, свързани с изграждането на Тийн зоната за деца на възраст между 13 и 18 години. Амбицията е това да си бъде тяхното място, където да учат, да четат и да се забавляват заедно с приятели.

Най-близкото планирано събитие е на 12.02.,когато  ще се включат в международното честване на книгите за Хари Потър. Тогава (пада се в събота) от 16,00 часа, ще се съберат всички фенове от Добрич, за да споделят магията и да отпразнуват 25-годишнината на Хари Потър и Философския камък. С прекрасната поредица на Дж. К. Роулинг ще се случи вълшебно пътешествие чрез омагьосващи игри, вълшебни минути за четене, викторини и много изненади. Участието е с предварително записване и изисква валидна читателска карта. Местата са ограничени. Събитието ще се проведе при спазване на всички епидемиологични мерки. За записване: на място в сектор Работа с деца, на e-mail: kids@libdobrich.bg, както и на телефон: 058 602574