Деница Сачева в Добрич: Апелираме към 100% компенсация на небитовите крайни клиенти на енергийния пазар

„Ние апелираме към 100% компенсация на небитовите крайни клиенти на енергийния пазар – молитвени храмове, болници, училища и детски градини, социални структури и други. Бихме искали да видим реална намеса от страна на държавата по отношение на цените на електроенергията” – това заяви пред журналисти днес народният представител от ГЕРБ Деница Сачева.

Деница Сачева в Добрич: Апелираме към 100% компенсация на небитовите крайни клиенти на енергийния пазар

По думите й към момента цените на тока са такива, че вкарват в практически фалит редица бизнеси, включително и небитови потребители. 



„Вече имаме доста сигнали от страната за това, че могат да затворят центрове за социални услуги, защото не могат да платят своята електроенергия. Средно между 5 и 10 хил. лв. са нараснали сметките и това е непосилно за тях, защото стандартът за социалните услуги е нисък. От 1 януари действа и нова наредба за възнагражденията в социалния сектор, която изисква също финансов ресурс. Проектът на бюджет, който беше представен не показва по никакъв начин каквито и да било компенсации към небитовите крайни клиенти, а също така и компенсациите за бизнеса са предвидени само за месеците декември и януари. Силно сме обезпокоени от това, което видяхме в бюджета, а именно това, че се увеличава действително средствата за социални услуги – с 31%, но това увеличение ще покрие увеличаването на минималната заплата и новия стандарт за заплащане. Няма да може да подкрепи социалните заведения по отношение на сметките за електроенергия” – сподели още Сачева. 

На срещата в Добрич присъстваха още кметовете на общините Тервел и Шабла, общинският съветник Иво Пенчев, в качеството си на представител на бизнеса, Маргарита Енчева – представител на дома за стари хора в с. Ведрина и Николай Нейчев – представител на читалище в Добрич. 

„Проблемът е голям за всички, болката е всеобща и трябва да се реагира по най-бързия и най- адекватния начин от правителството. Смея да твърдя, че тези увеличения на цените ни хванаха малко неподготвени. Увеличението на цената на електричеството е в порядъка на около 3 пъти. От гледна точка на разходи, на територията на общината функционират голяма мрежа от детски градини. Проблемът е сградата на общинската администрация, която не е санирана, не е сменена и дограмата, разходите за отопление и електричество са високи. Най-лесното решение е режима на уличното осветление, мога да кажа, че бях един от първите. Режимът го започнахме още през ноември. В повечето населени места осветлението изгасваше в 23 часа и светваше в 4. Това не е добре за никого, последваха сигнали и обаждания. Това не е добре за хората. Трябва да се измисли някакъв механизъм, който да подпомогне общините” – сподели кметът на община Тервел инж. Симеон Симеонов. 

„Ситуацията за българските общини в момента е повече от сериозна. Уличното осветление не е единственият проблем. В нашите предварителни разчети става ясно, че изключването на осветлението в малките часове на денонощието, когато няма много хора, води до около 20-30% намаление на сметките за тока. Ако изцяло спрем уличното осветление, ще ги доведем до половината. Няма как да спрем детските градини, няма как да спрем да готвим в социалните патронажи, няма как да спрем медицинското обслужване, затова трябва да има мярка, да има решение. Ние не сме производствени предприятия, които да вдигнат цените. Единственото, което можем да направим е да вдигнем данъците, но процедурата е такава, че това може да се случи през 2023 година. За тази няма как. Решението е най-доброто. Но какво правим през следващата такава криза, трябва да имаме сериозно решение, със сериозен фонд, който да покрива тези извънредни разходи и да бъде регламентирано. Решението трябва да е на държавно ниво” – коментира кметът на община Шабла Мариян Жечев. 

По думите на представителя на бизнеса и общински съветник Иво Пенчев фирмите са влезли в спирала на самоизяждане, като се налага да съкращават работно време и служители. „Бизнесът не получи компенсации за месец декември, а ни бяха обещани такива. Всички казват, че с февруарските фактури ще ги получим, но месец януари е най-трудният за бизнеса в цялата година. Бизнесът се нуждае от помощта на държавата сега, веднага, в момента. Утре вече няма да има на кого да помага държавата, защото бизнесът ще бъде фалирал”- каза той. 

Въпросът с цената на тока засяга и ВиК дружеството. „Цената на тока е основна за 22-те ВиК дружества, които задоволяват българския воден холдинг. Тук добиването и преноса на вода стават с изключителната консумация на електроенергия. Всичко се случва чрез помпи и се пренася на близо 70 км. Това поставя в един колапс водния сектор, чиито услуги се ползват от всички граждани на област Добрич. Тези цени на електроенергията са на път да „удавят” водния сектор. Водният сектор е на командно дишане. Представете си, в условията на тежка пандемия, ако се върнем с половин век назад и преминем към режим на водата, защото едва ли при 4-5 пъти увеличена цена на електроенергията, който и да било воден сектор трябва да увеличи и цената на водата. Задава се огромен проблем, свързан с добива и преноса на вода, на който държавата трябва да обърне внимание ” – каза Красимир Николов.