27 януари – 144 години от освобождението на Добрич от османско владичество

27 януари – 144 години от освобождението на Добрич от османско владичество
С поклонение и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на победата (паметник на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман) на 27 януари от 11.00 ч. Добрич ще отбележи своето освобождение от османско владичество.

Церемонията включва заупокойна молитва, отслужена от протойерей Емануил и свещеник Мирослав, и слово на кмета на Община град Добрич г-н Йордан Йорданов. Да вземе участие в събитието е поканен и Владимир Климанов – ген. консул на Руската федерация във Варна. По традиция в тържеството се включва и НД „Традиция – РК „46-и пехотен Добрички полк“.


С камбанен звън точно в 12.00 ч. храмове на Добрич ще отбележат събитието. Символиката на камбанния звън е свързана с това, че на този ден преди 144 години камбаните са известили влизането на руските воини в града ни.  От 09.00 ч. до 16.00 ч. Военно гробище музей ще отвори вратите си за признателните добруджанци.


Напомняме, че през целия ден гражданите на Добрич могат да полагат цветята си в знак на уважение на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Иван хаджи Вълков,  Ф. М. Достоевски,  Алея на опълченците във Военно гробище музей, Паметник-костница на загинали руски войници и офицери по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г., Паметник на 122-ма незнайни руски воини и на офицерите Петър Усяткин от 18-ти Донски казашки полк, Цезар Пташковски от 66-ти пехотен Московски полк и Герасим Кузмински от 65-ти пехотен морски полк /до костницата на руските воини/


 


 


 


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+