Жителите на две добрички села на протест заради нарушеното водоподаване

Жителите на две добрички села на протест заради нарушеното водоподаване
Жителите на двете добрички села Алцек и Хитово излязоха на протест днес, за да изразят недоволството си от лошото водоподаване в двете населени места. Гражданите затвориха пътя, който минава през центъра на с. Хитово.


Протестиращите издигнаха плакати и табели „Искаме вода”, „Къде е държавата” и „Къпането забранено”. Припомняме, че в с. Хитово вода има, но проблемът е, че налягането е много ниско, жителите не могат да обслужват нормално домакинствата си, в Алцек проблемът е по-сериозен, по думите на кмета Акиф Салим вода в селото няма от края на декември. 


„От 26 декември до ден днешен нямаме вода. Аз постъпих като кмет на селото през 2019 година, от тогава в центъра няма нормално водоподаване. Всеки ден даваме сведения до община Добричка, че няма вода, но решение на проблема няма. Добре, че имаме две чешми с течаща вода, на около километър, от там взимаме вода, но за възрастните и болни хора е много трудно да ходят всеки ден до чешмите. Децата не искат да ходят на детска градина и училище, защото не могат да се изкъпят. 16 са децата в детската градина, тя работи, но е много трудно всеки ден да носим вода за готвене, миене и т.н. Ние искаме в селата да има вода, затова сме излезли да протестираме” – заяви Акиф Салим. 


На протеста беше и една от учителките в детската градина в с. Алцек – Валентина Жекова. „Много ни е трудно. Носим вода за пиене от Добрич, защото пътуваме, ангажираме родителите и кмета да носят вода от чешмите долу с бидони. На нас винаги ни трябва вода, колкото и да ни помагат, не ни стига. Всеки ден перем, готвим, мие се посудата, дезинфекцираме. Без вода това не става” – сподели тя. 


 „Мием се с кофи и бързовар, сякаш сме първобитни хора. Това трябва да спре, идват от ВиК, копаят, но не намират проблема” – сподели Мехмед Али.


Антоанета Антонова е майка на три деца, две от които посещават детска градина. „Ние си плащаме сметките, а вода няма. Не мога да пусна пералня, не мога да си изкъпя децата. Използваме корито, което изобщо не е приемливо” – сподели тя. 


Председателят на общинския съвет на Община Добричка д-р Ердинч Хаджиев също присъства, за да подкрепи жителите на двете села. „Проблемът е хроничен в цялата община и то не от сега. Тук в с. Воднянци е сондажът, проблемът според мен е поддръжката на резервоарите в Алцек, които трябва да се ремонтират. Съответно водата трябва да се събира там и да водоснабдява селата в района. Тръбите също са стари, положени са през 50-те години, загубите са изключително големи, постоянно има ремонти. Основно трябва да се реши този проблем, за да имаме вода” – категоричен беше той.  По-късно към протестните действия се присъедини кметът на община Добричка Соня Георгиева, която изказа огромната си подкрепа към жителите на всички села с нарушено водоподаване. Тя опроверга твърдението, че информация за безводието и авариите не е подавана към институциите. 


"Ежедневно подаваме справка в Областната администрация, както и във ВиК за състоянието на водоподаването в цялата община. Те имат информация в кои населени места има аварии и няма вода. Те имат и отговорници на райони, които имат задължение да следят проблемите с водоподаването във всяко едно населено място" - категорична беше Георгиева.


 


По думите й от ВиК непрестанно променят обяснението за възникналите проблеми. "Проблемът е разнопосочен по информация на ВиК, те твърдят, че има части, които са поръчани чрез обществена поръчка и все още не са доставени и затова не могат да отстранят съществуващата авария. В един по-късен етап твърденията са различни, че от самите тръби не достига за населението вода. Друга информация сочи, че не се пускат помпите в пълен капацитет. Разчитаме на компетентната подкрепа на ВиК за решаване на проблема" - каза още Соня Георгиева и допълни, че трябва коректно да се представят проблемите на министерството и да се каже истинската причина за липсата на вода.  


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+