Асен Василев: Финалните текстове на споразумението са готови

От БСП имали забележки, но проблемите са изгладени, стана ясно след разговор в НС

Асен Василев: Финалните текстове на споразумението са готови

Нов препъникамък пред коалиционното споразумение за ново правителство. В последния момент от БСП са предложили корекции в проектотекста. Това наложи спешна среща на четирите преговарящи партии в парламента, за да изчистят и последните текстове в документа.



"Финалните текстове на коалиционното споразумение са готови. Надяваме се, че ще имаме напълно оторизиран документ утре до края на деня”. Това съобщи пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев след извънредна лидерска среща в Народното събрание, която продължи два часа.

До нея се стигна, след като в последния момент от БСП имали притеснения и са поискали промени в ресор „Социална политика”, въпреки, че вчера обясняваха, че промените в коалиционното споразумение са само леки и козметични. След срещата лидерите обявиха, че всичко вече е изчистено. Очаква се в събота или в следващата седмица да се стигне до подписване. И трите партии – БСП, ИТН и „Демократична България”, вече са дали окончателно „да”, като това на социалистите трябва да бъде потвърдено и от Националния съвет.

„Това, което въведохме като коалиционна култура, е комуникацията да е непрекъсната. Не правим специални срещи за едно или за друго. Комуникацията между партньорите тече непрекъснато”, добави Кирил Петков.

Корнелия Нинова съобщи, че от БСП имали забележки, но те са изгладени. Предстои социалистите да се съберат на Национален съвет в петък в 13 ч.

Текстовете на споразумението ще бъдат публикувани и достъпни за цялото общество, за да може всеки да се запознае с тях, посочи още Василев.

„Може да има отлагане на коалиционното споразумение, но то не е заради боксуване. Всичко е нормален работен порядък, от моя гледна точка. Има някакви теми, по които се водят дискусии, но няма проблем”, коментира съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

От "Да, България" късно снощи заявиха, че са дали мандат на Христо Иванов да подпише споразумението за общо управление. БСП се събира утре, за да даде такъв мандат на Корнелия Нинова. А Кирил Петков от "Продължаваме Промяната" прогнозира успешен край на преговорите до края на седмицата.

Бъдещите коалиционни партньори твърдят, че нямат никакви разминавания по отношение на структурата и състава на МС. Така Кирил Петков ще бъде министър-председател, който ще има 5 вицепремиери. Окончателните имена обаче се пазят в тайна.