Дружеството на краеведите в Добрич събира истории, свързани с родния край

„Следи във времето” е инициатива на ръководството на Дружеството на краеведите „Отец Павел Атанасов” град Добрич, създадена с цел да събере интересни и неизвестни до сега спомени за миналото на Добруджа.

Дружеството на краеведите в Добрич събира истории, свързани с родния край

Истории, които по-често са оставали недоразказана, потулени във времето  – малко известни факти за общо минало и значими общественици, обекти на родова памет, лична история – на род, на къща, на селска чешма, храм, местност и др.



В инициативата може да се включи всеки който се вълнува и му е интересно. Всеки комуто е потребно. Нужно е само свободно време за проучване и събиране на информация, слушане и разказване на истории в няколко изречения, по-къси или по-дълги текстове. Всеки да може да разкаже история и да вдъхнови и други да го направят. На събраните материали ще се даде шанс за нов живот в предстоящи издания на сборник „Краезнание” - инициатива и дело на дружеството в 20 броя до сега. 

Историите, които се търсят са родови, разкази за исторически личности или събития, информация за обекти с историческа значимост - паметник, чешма, храм, къща на значима личност или място, на което се е случило дадено събитие, снимка или друг вид исторически документ или ценност, обреди, кулинарни рецепти, факти, анекдоти, реални интересни случки и лични спомени. 

Всяко историческо докосване, носещо сведения за своята епоха е ценно. Разнообразието от вид и съдържание ще изтъче нишките на „Шарената ни черга” под мотото „Следи във времето” в предстоящи краеведски сборници.  Всяка история е важна, всеки разказ е интересен, съдържа урок и си струва да бъде споделен за идните поколения. 

Всяка споделена история не е само лична. Тя може да е и национално богатство за което дори не предполагаме. 

Текстовете могат да се изпращат на адрес: benova_66@abv.bg