12 ноември – Световен ден за борба с пневмонията

На 12 ноември отбелязваме Световния ден за борба с пневмонията. Началото на инициативата е поставено през 2009 г. по идея на Световната здравна организация, Глобалната коалиция за борба с детската пневмония и 140 неправителствени организации.

12 ноември – Световен ден за борба с пневмонията

Целта е в глобален мащаб да се повиши информираността на обществото относно спецификите на заболяването и да се подобрят възможностите за ранна диагностика и лечение.


Пневмонията представлява остра инфекция на белите дробове, която води до възпаление на алвеолите им и до напълването им с течност или гной. Причина за заболяването могат да бъдат бактерии, вируси или гъбички във въздуха, който дишаме. Разпространява се чрез кихане, кашлица, контакт със заразен човек и др. Болестта затруднява приема на кислород, което нарушава нормалния процес на дишане.

Симптомите варират от леки до тежки, в зависимост от типа на бактерията-причинител, защитните сили на организма, наличието или не на придружаващи заболявания, както и възрастта на засегнатия пациент. Затова при някои хора пневмонията протича почти безсимптомно, докато при други може да доведе до тежка дихателна недостатъчност с опасност за живота на болния.

Освен общото здравословно състояние и съпътстващите заболявания върху хода на болестта влияят и други рискови фактори като вредни навици и околна среда. От особено значение е те да се ограничат. Това означава да се преустановят тютюнопушенето и пасивното пушене, да не се злоупотребява с алкохол и наркотични вещества, които увеличават риска от аспирационна пневмония, както и да се избягва излагането на мръсен въздух, токсични изпарения, някои химикали и др. 

Обичайната симптоматика на пневмонията е свързана с: кашлица с или без отделяне на секрет; внезапно втрисане; висока температура; изпотяване; затруднено дишане; пронизваща болка в областта на гърдите; учестен пулс; болки в ставите и мускулите; главоболие; отпадналост и др. В някои случаи обаче клиничната картина може да наподоби тази на астмата, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), белодробния едем, белодробния карцином, бронхиектазната болест и др.

Боледуването от пневмония крие най-големи рискове за бебетата, малките деца, хората над 65-годишна възраст, както и тези с придружаващи здравословни проблеми. То е сред водещите причини за хоспитализацията им, а според световните статистики е и една от най-честите причини за летален изход при деца под 5 г.

Пневмонията може да доведе до усложнения като: белодробни абсцеси; бектеремия и септичен шок; плеврален излив; дихателна недостатъчност; бъбречна недостатъчност.

Ето защо е важно да се знае, че ранната диагностика и навременното започване на правилната терапия са ключови за успешното лечение на пневмонията.

Диагнозата се поставя въз основа на общ физичеки преглед, образно и микробиологично изследване, кръвни тестове като пълна кръвна картина, пулсова оксиметрия за измерване насищането с кислород на кръвта.