Майки от Добрич: Не желаем да тестват децата ни

Проучихме мнението на няколко майки от Добрич във връзка с тестването на учениците за Ковид-19 като предпоставка те да учат в клас, а не дистанционно.

Майки от Добрич: Не желаем да тестват децата ни

По-голямата част от анкетираните майки споделиха категорично, че са против тестването. Имаше и такива, които нямат против, но се притесняват, че това ще утежни работата на учителите, както и на родителите доброволци в тестването. Една майка сподели, че подкрепя категорично тестването на учениците. 



Ето и част от мненията, които събра екип на Добрич онлайн:

Маринела Георгиева е майка на три деца, две от тях посещават училище. Тя е против тестването. „Не смятам, че здрави деца трябва да бъдат подлагани на този процес. Това уврежда възприемането на правилно и неправилно, защото не мога да отивам на работа и да чакам да ми се обадят, не мога да си помисля всяко едно от трите да е "безсимптомно" болно и всички да сме под карантина следващите месеци” – каза тя. Според Георгиева никой няма право да отказва достъп на децата до образование. 

Йонка Маринова е майка на 2 деца, като едното е в ученическа възраст. Тя също е против тестването на децата. „Учителят не е медицинско лице, за да извършва тези тестове. Оказва се, че дори и да се получи положителен тест се налага повторен в лаборатория, което доказва недостоверността на теста. Съгласна съм ако дете прояви симптоми да се тества от медицинската сестра в кабинета й. Това масово тестване в стаята е нелепо, ще има големи проблеми с организацията. Притеснявам се също от факта, че след тези тестове ще решат, че децата трябва да бъдат ваксинирани. Първо бяха маските, сега тестове, накрая идва ваксина. И все пак нека помислим и за психиката на децата - на лягане и ставане постоянно им се натрапва Ковид и дори и те самите да са здрави. Милиони левове за тестове, а все още има училища без топла вода и сапун. А уж се борим с пандемия! Да не говорим за ниската хигиена в училищата. Като цяло тази мярка за мен е неефективна и нелепа.Да не говорим, че големите ученици постоянно се срещат извън училище.Те имат малки братя и сестри, които ще ходят на училище. Един болен да има пак може да пламне голям процент от училището” – сподели тя. 

Стилияна Бекир сподели, че не е съгласна с постоянното тестване на децата, но предпочита нейната дъщеря да бъде на присъствено обучение, вместо да бъде по цял ден пред екрана. 

„Тестът е по-добрия вариант, докато не ни задължат да се ваксинираме. След като училището плаща, това няма да е в тежест на бюджета на повечето родители. В Америка са получили разрешение за ваксиниране на деца от 5 до 12 години. Европейският съюз е подал молба за подобно разрешение, което се очаква малко преди Нова година. Тестването ще е най-малкото негодувание, което предстои” – сподели тя. 

Според Терджан Шемшединова, след като тестовете нямат легитимна стойност, целият процес е безсмислен. Тя също е против тестването на учениците. 

Против да бъде тестването детето й в клас е Ангелина Николова. Тя е майка на две деца, едното е в трети клас, а другото в шести. "Дова е допълнителен стрес за децата ни, те трябва да мислят за уроците си, а не дали пробата им ще излезе положителна, или не. Децата, особено по-малките, са доста палави. Няма начин учителят да ги накара да стоят мирно докато ги тества. Да не говорим, че това ще отнема целия пъври час, а дори и междучасието и част от втория час. Това е моето мнение" - категорична беше тя. 

Диана Колева няма нищо против децата да се тестват, но според нея условията трябва да бъдат други. „Няма как да ангажираме родители-доброволци два пъти в седмицата да вземат проби- всеки има ангажименти- дали с работа, дали с малки деца у дома, но дори не е съвсем там проблемът, все ще се намерят доброволци. Не съм съгласна да избирам детето ми дали да учи присъствено с неговия учител и клас, или онлайн с друг учител, когото  не познава. Ние в нашия клас решихме, че нашите деца ще са онлайн с техния учител, достатъчно им е стресът, за да ги стресираме допълнително с нови учители и условия” – сподели тя. 

Десислава Първанова също няма против да се тестват децата в училище, но смята, че е губене на учебно време и не би трябвало да влиза в задълженията на учителите. 

Станислава Георгиева е за тестването, но според нея все още не е добре измислено. „Първо в понеделник и четвъртък децата отиват в училище и вече са в контакт с другите деца. Те не трябва да са яли и пили, като дават такава проба. Влизат всички заедно сутринта, имат контакт и учителката губи време в часа, за да може да вземе от всяко едно проба. Тя минава през всички деца. От една страна госпожата може да се зарази, а от друга – може да пренесе заразата от едно дете на друго. Не мога да разбера учителят учител ли е, лаборант ли е? Не е правилно да взима пробите учителка. Аз като родител предпочитам да взема пробата пред госпожата, да направя теста. На влизане в училище и да  й дам след 10 минути да отчете резултата. Разбирам, че не могат да се правят вкъщи, защото не могат да разчитат на всички родители, че ще направят теста правилно, че ще отчетат резултата правилно. Защо да не тестваме ние децата на влизане в училище” – каза тя. Според нея тестването може да се прави и в неделя, като да се организира пункт в двора на училището. Децата да се тестват по график, да се отчете резултата и ако има деца с положителна проба да карантинират паралелката за седмица, но да се знае още в неделя. „Не искам през седмицата, когато аз вече съм на работа, да ми кажат да дойда да си взема детето. Още в неделя да се знае дали децата ще бъдат вкъщи, или на училище. Аз работя извън града и докато стигна до училището на детето ми, ще се притеснявам то как ще реагира, къде ще ме чака, дали ще се стресира, не знам как ще му бъде подадена информацията, че е с положителна проба” – каза още Станислава Георгиева. 

До обяд днес родителите трябва да подадат декларация, ако желаят децата им да бъдат тествани в училище.