Чудна градина промени двора на СУ „Петко Рачов Славейков“

Шестокласниците от клуб „Мисля и живея здравословно“, с ръководител Мая Кондов, завършиха своя проект „Чудна градина“. С него те реализираха мечтата си – със собствен труд да променят средата в училищния двор.

Чудна градина промени двора на СУ „Петко Рачов Славейков“

Резултатът от усилията на учениците са четири нови алеи: билкова, цветна, алея за отдих и алея за експерименти. Засадиха и отгледаха билки, цветя, храсти, дърво на желанията. Направиха два компостера, в които да превърнат плевелите и опадалите листа в почва. Поставиха три пейки, които сами лакираха. В зоната за експерименти нарисуваха карта на света върху плочника, която заедно с ветропоказателя, уреда за измерване на валежите и метеорологичната станция оформиха кабинет по География на открито. 


„Чудна градина в училищния двор“ е подаръкът, който те направиха на всички Славейковци в Националния ден на благотворителността - 19.10.

Официално откриване нямаше, заради епидемиологичната обстановка и заради онлайн обучението на повечето класове. Но 3, 4 и 7 клас, които са присъствено в училище, имаха своите първи практически уроци на открито.

Малките ученици определиха посоките на света на картата. Назоваха имената на континентите и океаните, на кой континент и полуостров се намира България. Всяко дете, дало верен отговор, биваше насочено от госпожа Кондова, да заеме мястото си на картата. Така със своите знания учениците покориха света нагледно.

Задачата на седмокласниците беше по-сложна. Те работиха с градусната мрежа, за да определят координатите на точка, да посочат паралелите и меридианите, да назоват главните и важните сред тях.

Така една детска идея, започнала с конкурс за рисунка, премина през много часове на засяване на семена, отглеждане на растения, плевене, поливане, рисуване и лакиране, вече придоби своя завършен вид в красиво място за учене и общуване. 

Шестокласниците получиха и дадоха урок, че промяната е възможна със задружни действия. В своите стъпки те бяха подпомогнати от местни НПО „Зеленият пламък“ и „Доброжънци“. Дейностите по проекта са  финансирани от фондация „Софийска платформа“, в сътрудничество с неправителствена организация MitOst e.V.  и фондация „Меркатор“, като част от програмата „Европа като общност на граждани“. 

Тази учебна година шестокласниците, подкрепени от своя класен ръководител г-жа Мая Кондова, продължават благотворителните си дейности под надслов „Активни заедно!“.