МИГ „Балчик-Генерал Тошево“ подписа два нови договора за финансиране

Дейности и по двата проекта трябва да приключат до края на юни 2023 г.

МИГ „Балчик-Генерал Тошево“ подписа два нови договора за финансиране

Подписани са два нови договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за разкриване на социална услуга в гр. Балчик и разширяване на производството на предприятие в гр. Генерал Тошево. Общото европейско финансиране възлизащо на 258 654 лв. е осигурено от Стратегията за водено от общностите местно развитие на Местната инициативна група „Балчик-Генерал Тошево“, финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, чрез Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.



 Чрез проекта „Дом за стари хора Балчик - в услуга на общността“ ще се предоставя нова за общините Балчик и Генерал Тошево социална услуга „Социални грижи с настаняване за възрастни лица и хора с физически увреждания“. За целта собствена база на кандидата в гр. Балчик ще се оборудва със специализирано обзавеждане, необходимо за предоставяне на грижи за възрастни хора, включително с двигателни затруднения. Стаите ще бъдат климатизирани и ще бъде доставено ново оборудване за затопляне на водата от възобновяем източник. Одобреното проектно предложение е на стойност 96 952,51 лв., от които 72 714,38 лв. са осигурени по подмярка 6.4. „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“.

Предприятие за производство на плодови сокове в гр. Генерал Тошево ще разшири дейността си с нов артикул – плодови пюрета от по 125 грама, опаковани в полимерни опаковки. Те ще се произвеждат по технологията „горещо пълнене“ чрез закупуване на автоматична термоформ опаковъчна машина. Проектът „Закупуване на автоматична термоформ опаковъчна машина“ се изпълнява по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти ” и е обезпечен с 371 879,91 лв., като 185 939,95 лв. са европейски средства.