Днес имен ден празнува Сергей

Днес (7 октомври ) църквата отдава почит на мъчениците Сергей (Сергий) и Вакх.

Днес имен ден празнува Сергей

Името Сергей от латински означава уважаем, висок, знатен. Името произлиза от римския род Сергериус. Сергей празнува и на 25 септември.



Светите мъченици Сергий и Вакх живели през трети век. Били жители на Рим. Имали високо образование. В зрялата си възраст се отличили като първи сановници при двора на император Максимиан, който ги обичал за тяхната мъдрост в съвещанията по големите държавни въпроси и за тяхната храброст в боевете. Този, който е желаел да измоли нещо от императора, се обръщал първо за ходатайството на Сергий и Вакх, известни като хора най-близки на владетеля и почитани от всички. Самите Сергий и Вакх малко ценели своето високо положение пред императорския двор. Те, като християни, мислели само за едно – как да угодят на Бога.

По това време обаче е предприето жестоко гонение срещу Църквата. Максимиан се опитал да приложи всички средства, които според него са могли да унищожат в душите на християните вярата в истинския Бог. Той се учудил, като узнал, че и неговите любими сановници са християни.

В един от тези дни се провеждало се шумно езическо празненство. Максимиан заповядал да доведат Сергий и Вакх ннасила. Императорът им заповядал да вземат участие в обреда в чест на боговете, но те твърдо отказали. За наказание те били облечени в женски дрехи и развеждани из града. Сергий и Вакх обаче не счели наказанието за позор, а за слава и чест да търпят хули заради Христовото име. Останали твърди във вярата си.

Те били пратени при един от източните управители на име Антиох, известен със своята жестокост и омраза към християните. Там били затворени в тъмница, а впоследствие подложени на нечовешки мъчения. Вакх бил пребит до смърт, а Сергий бил посечен.

Двамата мъже се превърнали в мъченици за Христовата вяра, след като били убити на 7 октомври 295 г.

Днес имен ден празнуват хората, носещи имената Сергей, Серги, Серьожа, Серга, Сергена, Сержина и производни.