Прокурор Радослав Бухчев: Работи се по изясняване на фактите и обстоятелствата, довели до засядането на кораба Вера Су

Работи се по три основни направления, включени в досъдебното производство по случая със заседналия край „Яйлата” кораб Вера Су.

Прокурор Радослав Бухчев: Работи се по изясняване на фактите и обстоятелствата, довели до засядането на кораба Вера Су

Делото е възложено за разследване от следовател в Окръжния следствен отдел в Добрич под ръководството на прокурор от Окръжната прокуратура. Това заяви на брифинг днес окръжния прокурор Радослав Бухчев. 



„Работи се по изясняване на фактите и обстоятелствата, довели до засядането на кораба Вера Су, плаващ под панамски флаг, в района на защитената местност „Яйлата”. До момента екипажът на кораба не е разпитан, това ще се случи при евентуалното му слизане на брега. Ще бъдат иззети и необходимите корабни документи” – заяви прокурор Бухчев. Той допълни, че корабът е потеглил от пристанище „Южни” в Украйна и е с крайна дестинация Варна. 

Второто направление, което се е наложило с оглед на вида на товара, мястото на засядане на кораба и евентуалните негативни последици за екологията, е за престъпление, при което би могла да бъде унищожена и увредена силно флора и фауна в района, както и да се стигне до престъпно замърсяване на околната среда. 

„След като компетентните органи оценят какво е замърсяването на морската вода и дали са настъпили щети за природата, ще се започне работа и в тази насока. Ще бъдат разпитани служители от Гранична полиция, Морска администрация и такива, участвали в претоварването на кораба. Възможно е това да стане в отделно досъдебно производство” – заяви Бухчев. 

По думите му е предвидено е назначаването на съответните съдебни експертизи. 

По третото направление ще бъде изяснено дали действията на държавните органи и институции са били адекватни, навременни и правилни. Предмет на разследването ще са евентуални неправилни действия или бездействия от страна на съответната администрация.

„Искам да отбележа, че вчера се появи информация, че екоминистър Личев дава Морска администрация на прокуратурата. Такъв сигнал или материали към настоящия момент в прокуратурата не са постъпвали” – коментира Радослав Бухчев и допълни, че прокуратурата провежда действия в тази насока още преди сигнала министър Личев. 

Днес водещият разследването следовател е разпитвал служители на Гранична полиция, съставен е план на разследването, който стъпка по стъпка ще бъде изпълнен, каза още Бухчев. По думите му някои действия са свързани и с действия на други органи, като от тях се очаква информация, която да бъде приобщена към материалите по делото. „Обсъжда се и въпроса за включване на втори следовател с оглед обема на разследването” – каза в заключение Бухчев.