95 сключени брака с 38 официални ритуала за август 2021 отчита Обредният дом в Добрич

Статистиката определя август като месец-рекордьор по сключени бракове

95 сключени брака с 38 официални ритуала за август 2021 отчита Обредният дом в Добрич

През последните 15 години средно годишно в Обреден дом Добрич се сключват около 420 брака, като от тях около 130 са с официална церемония.



Колкото и тежки рестрикции да е поставяла ковид кризата пред Обредния дом и всички нас, не сме прекъсвали работа нито за ден, разказва Костадинка Ангелова – организатор Радостни дейности в Обредния дом Добрич. Случвало се е сватба да се отлага 3 пъти. Спазвайки мерки - отстояние, брой гости, или недопускане на никакви сватбени гости при затврена сватбена зала или при неработещи ресторанти, сватби се провеждаха и се сбъдваха младоженческите мечти, споделя емоционално тя.

От януари до септември 2021 г. в Обреден дом Добрич са сключени 333 брака. За сравнение, през за същия период на 2020 г. са били 290 брака, а през 2019 г. - 366 брака.


С официален сватбен ритуал  през тези 9 месеца до момента 138 двойки са се врекли във вечна вярност. През 2020 г. за същия период са били 103 двойки, а през 2019 г. – 120 двойки. По-големият брой сватби се дължи на многото отложени сватбени тържества през 2020 година заради пандемията и несигурността.

Месец-рекордьор по бракове и тази година е август с 95 сключени брака с 38 официални ритуала. С малко не бе достигнат месеца - рекордьор за последните 15 години  - август 2019 г. с 109 брака и 33 официални ритуала.

Средно годишно около 30 чужденци сключват брак в Добрич. Предвид ограниченията на различните държави и липсата на полети до момента 26 чужденци са се  бракосъчетали в Обредния дом. Най-много са младоженките от Русия и Украйна, а при младоженците – от Турция и Израел. 


На 25 различни места извън залата на Обредния дом младоженците са избрали да бъде извършен официалният сватбен ритуал. За да се избегнат ограниченията на затворените помещения, изнесените ритали за първите 9 месеца на годината са 55 броя. През същия период на 2020 г. са били - 24, а през 2019 г. - 38.

Сватбени изнесени ритуали се провеждат в парковете и градините на ресторантите в Добрич, около фонтана, романтичните мостчета на езерото, розариума и водопада в градския парк на Добрич, сватба на тенис-корт имахме тази година, на морския бряг в морските курорти – Кранево, Златни пясъци, Балчик, Варна, затворени комплекси и голф-игрища, разказват от Обредния дом.                   

Определено тази година, предвид на 2021, ако имаше струпвания на сватби, то това беше на всеки месец на 21-во число. Особено, ако се паднеше през почивен ден, обяснява обредникът в интервю за Добрич онлайн.


На празника на Добрич, 25 септември, направихме 2 сватби в залата и имахме 2 изнесени ритуала.

Това е статистиката, а зад нея стои сърцата работа на директора на Обредния дом Румена Маринова и на длъжностните лица Костадинка Ангелова и Десислава Лилова. 

Това е доста рядка професия- за сравнение в София 6 работещи зали с общо 20 обреднички, обяснва г-жа Ангелова.    Ние сме обредниците, които сключват гражданските бракове на територията на Добрич, представлявайки кмета на град Добрич. Връчваме удостоверенията. Интересен факт е, че документите за брак се съхраняват 130 години. 

До май 1945 година са се склювали само църковни бракове. Оттам насам се признават само гражданските бракове. За нашата професия мога да споделя, че външно изглежда много приятна, каквато е и истината за нея. В работните дни обаче трябва да сме добри администратори, за да обясняваме, разясняваме и приемаме документи с точността, каквато изисква законът. Вече на сватбеното тържество живеем с емоцията на нашите младоженци. Понякога и даже поплаклайки си с тях. Не бива да личи умората, не бива да личи здравословен проблем или каквато и тревога да имаме, което си е един вид артистизъм, усмихва се събеседничката ми. Ние не сме сватбени агенти-функцията ни е съвсем различна. Тази професия представлява закона.

Всяка церемония е различна и неповторима в своята емоция. Съвкупност от думите и символиката, от жестовете, топлината и любовта на близките, атмосферата на избраното мястото и разбира се, най-важното -тържествената церемония, която поставя новото начало за двамата млади. За проените през последните години и новите тенденци при провеждането на сватби, обредникът Костадинка Ангелова коментира, че новостите са в няколко направления – в тези нови времена и ограничения да се предава сватбената церемония по социалните мрежи и канали е станало нещо почти обичайно. Изчакваме да се събере тамошната рода, да включат каквото трябва и тогава започва ритуалът. Всичко се поздравяват наживо и онлайн и е много вълнуващо!

При украсата тя и колегите й също забелязват промени – от балони и платове, които се използваха обичайно преди години за украса, сега младите хора предпочитат арки с живи цветя, изработени секунди преди да започне ритуалът. Залага се на естетсвени материали- коноп, дърво, често се избира цветна тема ( с ярко присъствие на люляк, слънчоглед и др.) И в залата носят късчета от украсата, която следва темата на сватбата. Удивлявали сме се на идеите на младите хора – все по-креативни и романтични.

От едно време знаем белите възглавнички, върху които се поставяха халките за церемонията. Сега те също следват темата на сватбата - ако е морска тема, са поставени или закрепени върху морски зведи или раковини. Случвало се е да са в самолетче, защото младоженците са се запознали на летище или пък в макет на Айфеловата кула, защото го свърват с Париж. Като казах Париж, се досеща събеседничката ми, в най-голямата рестрикция, когато беше затворена залата, младоженци с маски, ръкавици и аз, без гости проведохме сватбата. Младоженците държаха да сключат брак февруари 2020, защото на предната година на същата дата са си обещали, разменили са пръстени и са си решили точно на тази дата, независимо от всичко, да сключат граждански брак. И се случи- тук на стълбището ги оженихме.

Друга хубава новост при сватбените ритуали са каузите - все по-масово по време на сватба вместо цветя, гостите даряват пари за благотоврителни каузи, за болни деца, за кувьози. Или другия момент - в ръцете на сватбарите няма цветя, а книги. За да попълнят бъдещата семейна библиотека или детски играчки, които да дарят на детска градина. Това често се вижда в последно време, отбелязва г-жа Ангелова.

Сред запомняващие се емоционални моменти по време на цремония тя определя още една от новите тенденции -размяната на брачни клетви. Те правят ритуала различен-младите хора си ги измислят, с емоцията на тяхната реч   ритуалът става личен и неповторим.

След почти 15 година служба като обредник, събеседничката ми има натрупани много незабравими моменти и безброй светли спомени, но сред най-ярките и трогателните за нея се открояват няколко, които споделя с насълзени очи: няма да забравя денят с най-много сватби, а тогава бях само на два месеца служба, след постъпването ми на тази длъжност, разказва тя. Тогава на 07.07.2007г. преминаха 18 сватби. Такива като бройка през следващите 15 години повече не са се случвали и едва ли занапред ще има. Разделихме си ги с колежката - 9 предиобед и 9 следобед и при една много стегната организация преминаха всичките 18 сватби. 

Вълнуващо за мен беше и септември 2020 години, когато младоженците се довериха да напиша изцяло по мое желание и решение сватбения сценарий в народен стил. Отивайки на място, в Балчик, булката беше с червеното було, както е по традиция, всички гости бяха облечени в народни носии, звучеше нашият си тест, с тяхно озвучаване на кавал. Прекрасен ритуал се получи! И в момента Обреден дом Добрич има готовност в тази посока да е насочен ритуалът. Можем да го направим, категорична е тя.

Не по-малко вълнуващ беше и ритуалът през номври 2019 , когато в обновената зала поканихме гости и медии и заедно с кмета, който за пръв път връчи удостоверението за граждански брак, извършихме заедно ритуала. Беше запомнящ се за мен, а и за младоженците, предполагам, ритуал. Тогава те получиха подаръци и от Общината. 

Не на последно място сред емоционалните ми моменти е споменът за това как тази година юли месец млади хора от Чудната градина, поканени от нашата директорка, влязоха за пръв път в залата. Младоженците им бяха подготвили подаръчета сърчица. Те бяха много развълнувани и щастливи да бъдат на такова мероприятие. 

Разбира се, като във всяка работа, и при сватбените ритуали има куриози.

Примери за такива истории обредникът дава с младоженец, който идва с документ, че може да сключи брак в България, но тук се разтрогват нещата в двойката и се оказва, че има документ, а няма младоженка. Оставайки тук, защото не може да се прибере в неговата държава, младият мъж намира нова любов, но няма пък тогава няма валиден документ. Посолството прави жест и му издава документ и той успява да сключи гражданския брак в Обредния дом в Добрич.

Друг случай е резултат от тази особеност, която споменахме и по-горе, че църковните бракове в България не се признават като официални. Това лято младоженка попада в омагьосания кръг да не можем да сключим граждански брак, разказва обредникът. Това  се случва много рядко, но при нея случаят е, че с избраника й са сключили църковен брак в Гърция. На мъжа й не могат и да му дадат документ, че е неженен, защото за гръцките власти той е. Така двойката не може да бъдат бракувана в България и така за тук жената е неомъжена. 

Изключително разпространените онлайн запознаства в последните години, което често води и влюбените в Обредния дом, прави възможни случаи като този на нашенка от Драганово, която се запознала с младоженец от Казабланка, най-големият град на Мароко. Още много случаи имаме за онлайн запознанства, коментира г-жа Ангелова – на работещите в чужбина, по круизи и др. Оттам се дължи и голямата ни бройка чужденци.

Завършваме срещата си с нея с искреното й пожелание към всички младоженци - да си изживеят с любов и трепет годините. Веднъж свързали се с човека до тях , да си имат доверие, една посока, спокойстие, разбирателство, дечица и така до сребърна и златна сватба!


 В Обреден дом Добрич вече има записани 8 двойки, желаещи да си кажат "да" през 2022г.