Добрич почете паметта на падналите за свободата на Добруджа

Със заупокойна панихида и поднасяне на цветя и венци във Военното гробище – музей в Добрич по традиция започнаха проявите по повод празника на града.

Добрич почете паметта на падналите за свободата на Добруджа

Някога на това място се е провеждал прочутия Добрички панаир, огласян от шума на работилниците, колелетата на препълнените със стока каруци и от оживлението на множеството малки дюкянчета. Днес това място е осеяно с каменни надгробия и над него цари вечен покой. Тук помирени навеки почиват войни от шест национални армии и четири вероизповедания, участници в Добричката епопея от 1916 година. 




На церемонията присъстваха кметът на Община Добрич Йордан Йорданов, областният управител на Добрич Васил Карапанчев, председателят на общинския съвет на Добрич Нивелин Радичков, Владимир Климанов – генерален консул на Руската федерация във Варна, Мурат Анъл – вицеконсул на Генералното консулство на Р Турция в Бургас, флотилен адмирал Георги Пенев – зам.-командир на Военноморските сили, почетни граждани, военноинвалиди и военни от запаса, членове на кметския екип, представители на официално признатите вероизповедания, на политически партии и движения и обществени организации, граждани и гости на град Добрич. 


Заупокойна молитва в памет на героите, отдали своят живот за свободата на Добруджа и войните, които почиват на Добруджанска земя, отслужиха Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит  Йоан и свещеници от Варна и Добрич. 

„Църквата винаги пази живата памет за своите покойни чета – вождове и воини, паднали на бойното поле за вярата и освобождението на нашето отечество. Пребивавайки на това място на вечния покой, ние разбираме големия трагизъм, който се осъществява в онова историческо време в началото на 20 век, поредицата от войни и разбираме, че една от най-големите злини за човечеството е войната” – заяви каза Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит  Йоан.


С минута мълчание и поднасяне на венци и цветя на паметниците беше почетена паметта на героите.