Ефективни протестни действия започват земеделците от 28 ноември

Ефективни протестни действия започват земеделските производители от 28 ноември, съобщи за AGRO.BG Ангел Вукодинов, зам.-председател на НАЗ. Поводът за недоволството на фермерите е неизпълнението на подписаните документи по отношение на финансовата рамка в сектора.

Ефективни протестни действия започват земеделците от 28 ноември
„Ако не бъдат изпълнени исканията ни, последиците са много прости. Секторът ще бъде с 300 млн. лева по-малко средства. Това ще рефлектира директно върху доходността на земеделските производители и когато всяко едно стопанско предприятие си прави баланса – приходи и разходи – в приходната част няма да ги има тези средства. Поради увеличената себестойност вследствие на високата цена на консумативите – торове и горива, задаващата се много тежка година, която започна още лятото и продължава, доходността на земеделските производители ще падне страшно много“.

Фермери от цялата страна ще тръгнат със своите машини към определени за различните региони на страната пунктове, където след като се съберат, ще прочетат декларация, изтъкваща причините за тяхното недоволство и проследяваща хронологията на събитията, довели до тези протестни действия, които са планирани да продължат до 12.12.2011 г. След тази дата инициативният комитет ще реши какво да предприемат недоволните земеделски производители, ако гласът им не бъде чут от управляващите. Протестът е подкрепен до момента от 8 браншови организации.