Филм за Добричката епопея представят в няколко града в страната и чужбина

Филм за Добричката епопея представят в няколко града в страната и чужбина
Предстоят премиерни прожекции на документалната лента в България и сред наши сънародници зад граница


Документалният филм „Добричката епопея 1916” ще бъде прожектиран премиерно утре 21.09.(вторник) . в Шумен. 


Сценарист и режисьор на филма е Снежана Иванова. Лентата е плод на усилията на Продуцентска къща „Студио „Подвиг” и РК „46-и пехотен Добрички полк”. 


В документалния филм са използвани кадри от Международния военно – исторически фестивал “Добричка епопея 1916 – 2016”, проведен през 2016 г. с участието на военно-исторически реконструктори от България, Латвия, Русия, Украйна, Израел и граждани на Добрич. Режисьор на бойните сцени е д-р Добрин Добрев – председател на РК „46-и пехотен Добрички полк”.


Интернет премиерата на филма бе на 8 ноември 2020 г. Тогава той бе гледан от стотици българи у нас и по света.


На 4 септември 2021-денят, в навечерието на 115-годишнината от началото на Епичните боеве, филмът бе представен и пред българската общност в Чикаго.


Предстоят премиерни прожекции на „Добричката епопея 1916” в страната и чужбина.


На 23-ти октомври 2021 българската общност в Барселона, съвместно с Българското Консулство в Барселона ще отбележат началото на празненствата по случай Деня на народните будители с прожекцията на филма.


През месец октомври филмът ще бъде представен още пред българите в Дания и Германия.


А на територията на България ще може да бъде гледан в гр. София по покана на Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” и в гр. Панагюрище по покана на Регионален исторически музей-Панагюрище.


Премиерата в Шумен е посветена на 113-годишнината от Независимостта на България, 105 години от Освобождението на Добруджа през Първата световна война и 30-годишнината от основаването на Национално дружество „Традиция”.  Събитието е по инициатива и със съдействието на Отдел „Култура” в Община Шумен. Прожекцията е от 17:30 ч. в залата на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+