Грипът ни тръшка с познати щамове

Тази зима ще ни морят познатите щамове „Калифорния“ и „Пърт“, но хората имат имунитет към тях, смята д-р Ангел Кунчев. Броят на засегнатите от респираторни заболявания леко се увеличава – между 3000 и 3500 души заболели влизат в официалната статистика на здравно министерство.

Грипът ни тръшка с познати щамове
„Свинският грип не си е тръгвал, така че няма как да дойде. Единични случаи сме регистрирали и ще регистрираме през цялата година“, коментира за BNews националният епидемолог д-р Ангел Кунчев. Преди ден бе обявено, че вирусолозите от Националния център по заразни и паразитни болести са потвърдили положителна проба за щам А1 за новия зимен сезон.

Добрата новине е, че грипът, който очакваме в края на декември и през януари, ще бъде от познанитите  ни щамове - AH1N1 "Калифорния", който циркулира от  две години, и AH3N2 "Пърт". Ако разсъждаваме логично, голяма част от хората са се срещали вече с тези вируси и би трябвало да имат имунитет и съответно грипната епидемия тази зима да не е много интензивна“, прогнозира още д-р Кунчев.

Грипът най-често тръгва от Скандинавските страни и Западна Европа.

Лошото обаче е, че поради много бързата изменчивост, той винаги намира начин да ни изненада, добави той.

Острите респираторни заболявания не спират да ни притесняват още от първото захлаждане на времето през септември. В момента заболеваемостта леко се увеличава – между 3000-35000 души заболели влизат в официалната статистика на здравно министерство. Хората се оплакват най-често от настинка, втрисане,  главоболие, отпадналост. Симпомите отзвучават в рамките на няколко дни до седмица.

При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище.

Грипът е остро, заразно заболяване, което се разпространява много бързо - за около 4-6 седмици. Заболеваемостта сред населението бързо достига до високи стойности, което повишава и броя на болните от пневмонии. Най-често от грип боледуват кърмачетата до едногодишна възраст - 7.7 на сто, както и хората над 60-годишна възраст - 72 на сто.