Юбилейната стотна учебна година беше открита в Шабла

Учебната 2021/ 2022 година беше открита за стотен път в СУ „Асен Златаров“ Шабла и ОУ „Св. Климент Охридски“ с. Дуранкулак.

Юбилейната стотна учебна година беше открита в Шабла

В 9.00 часа с ритуал по издигане на националния флаг започна празникът в двора на СУ „Асен Златаров“ Шабла.


Този ден е вълнуващ за всички, но най-трепетен и запомнящ се е за най-малките ученици, първокласниците, които тази година са 17. Техни учители по пътя към знанието ще бъдат Красимира Никифорова и Елена Ставрева.

Гости на тържеството в СУ „Асен Златаров“ бяха кметът на община Шабла Мариян Жечев, заместниците му Петър Атанасов и Цветелин Йорданов, секретарят на общината Миглена Спирова, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ в общинската администрация Тодор Димитров, Таня Янакиева – началник-отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“, Живко Славов и Йордан Михайлов – бивши директори на училището, родители, граждани.

Първи своите пожелания към учениците отправи директорът на училището Петранка Петрова.

„15 септември е денят, в който всички ние, учители, ученици и родители се прекланяме пред духовното огнище на българина – училището, което винаги е било и ще бъде един неизчерпаем източник на познания, сила и авторитет.“

Директорът пожела на първокласниците успешно обучение и вяра в учителите, с които ще бъдат заедно през следващите 4 години.На учителите – все така неуморно да създават и пазят богатството на българското училище – неговите възпитаници. На всички останали една истинска, успешна учебна година.

„Вървете напред смело и решително! Искайте, защото можете! Не се страхувайте от трудностите, а ги побеждавайте!“ – пожела Петранка Петрова.

Кметът на общината също имаше честта да поздрави учениците и учителите.

„Всички знаем, че тази учебна година няма да е лесна. Но след опита от миналата, вярвам, че ще е успешна. Най-интересна и предизвикателна ще бъде за първокласниците. На вас пожелавам да не бързате да се разделяте с детството.

На всички желая спорна учебна година и хубави дни в училище.“ – завърши приветствието си Мариян Жечев.

Директорът ливна менче с вода пред „буквара на знанието“, както повелява традицията на този ден.

След официалното откриване на учебната година най-малките ученици влязоха в класната стая, където получиха своите първи учебници и се запознаха с учителките си.

От учебната 2021/2022 година шабленското училище ще бъде иновативно.

Кметът на общината и директорът на училището прерязаха официално лентата, с което беше открит STEM кабинетът или творческата работилница, която ще спомогне да се скъси границата между теорията и практиката. Така обучението ще бъде и атрактивно, и съобразено с образователните стандарти.

Откриването на учебната година в основно училище „Св. Климент Охридски“ в Дуранкулак започна по традиция с посрещане знамето на училището и колективно изпълнение на училищния химн. След това водещият даде думата на Маргарита Тодорова – директор на училището. В приветствието си директорът изтъкна успехите на колектива и възпитаниците на ОУ „Св. Климент Охридски“ през годината, в която учебното заведение чества своята 155-годишнина. Споменати бяха трите спечелени проекта – за училищните библиотеки, площадката по ПДП и честването на патронния празник, както и предстоящото посещение на куклен театър и обучението на учениците от училището в кукловодство. В кратката си ретроспекция за изминалата учебна година директорът припомни за много доброто представяне на четвъртокласниците и седмокласниците от ОУ „Св. Климент Охридски“ на националното външно оценяване по български език и литература. „Квалифицират ни като „селско“ и „малко“ училище, но ние ежегодно доказваме, че не само можем да се мерим с „градските“ и „големи“ училища, но и ги изпреварваме по много показатели.“- каза Тодорова. Относно годишнината на училището Маргарита Тодорова сподели, че поради противоепидемичните мерки така и досега не е „намерена“ дата, на която да отбележат официално юбилея и затова в ОУ „Св. Климент Охридски“ празнуват своята 155-годишнина на всеки празник. Директорът определи 15 септември като „най-хубавия празник“ и пожела на възпитаниците си здраве, ученолюбие и да продължават да прославят общината с успехите на училището. След като поздрави колегите си и родителите на учениците, Тодорова направи мил жест, като подари по цвете на всички родители на пристъпващите прага на ОУ „Св. Климент Охридски“ деца , които са бивши възпитаници на училището.

Официални гости на тържеството по откриване на учебната година бяха кметът на общината Мариян Жечев и заместниците му Петър Атанасов и Цветелин Йорданов. Приветствайки ги, кметът на общината не изрази съмнение, че трудностите отново ще бъдат превърнати в резултати в ОУ „Св. Климент Охридски“. На възпитаници и колектив на училището той пожела „успешна учебна година“.

Кметът на Дуранкулак Веселин Йорданов се обърна към децата със съвет – да слушат преподавателите си. Пожела им да славят общината, както и досега.

Бяха прочетени и поздравителни адреси от председателя на ОбС Шабла д-р Йорданка Стоева и началника на РУО Добрич Светлана Василева.

След кратката тематична програма, второкласниците връчиха символичния „ключ на знанието“ на петимата тазгодишни първокласници. А класната ръководителка на първолаците Живка Йорданова и директорът Маргарита Тодорова ги преведоха през „буквара на знанието“. После ги настаниха в импровизираната класна стая в двора на училището, откъдето по-нататък ще започне техният и трънлив, и сладък път към знанието.