Картини от мидени черупки и традиционни корейски гоблени представят в Двореца

Изложбата е разположена в галерия "Тунела" на ДКИ Културен център "Двореца“

Картини от мидени черупки и традиционни корейски гоблени представят в Двореца

Изложба на традиционно корейско изкуство можете да видите до 14-ти септември в галерия "Тунела" на ДКИ Културен център "Двореца“, Балчик.



Преди повече от 1000 години корейски майстори на приложното изкуство са започнали да украсяват мебели и други предмети от бита с черупки на мекотело.

Съвременните корейски майстори се опитват да разширят възможностите за работа с тези специални естествени   материали  зазанаята.

В резултат на това през 60-те години на миналия век се създава нов вид мозайка от раковини, съчетаваща елементи на приложни и изящни изкуства.

В мозайката "MAННЬОНХВA" блясъкът и цвета на черупката, която е основният материал изображения, се съхраняват за дълго време, и от там получава името си ("MAННЬОНХВA"- буквален превод "вечна картина").

В Корея, страната на утринната свежест, морета от три страни, художниците имат богат избор от материали за работа с мозайка "MAННЬОНХВA", и създават красиви пейзажи от този млад вид на изкуствата и занаятите.

Днес, мозаечното изкуство "MAННЬОНХВA" твърдо заема своето място в корейските изкуства и занаяти, като произведения с този тип мозайка придобиват широка популярност в много страни по света.

ГОБЛЕНИ

Корейската бродерия е вид на националното изкуство, което отразява красиви и фини чувства на корейските жени. Корейските жени отдавна са създали и развили оригинални техники на бродерия, днес те създават произведения от бродерия по съвършени техники в различни форми. Главни жанрове на ръчната бродерия са природни пейзажи, портрети, животни и растения.

Корейската бродерия, изобразяваща реалност и честен живот, е получавала златни медали на международни изложби.