Енерго Про и Дружеството за защита на птиците ще предприемат мерки за обезопасяване на съоръженията в района на село Стожер

Електроразпределение Север, в сътрудничество с Българското дружество за защита на птиците, ще предприеме дейности по обезопасяване на електропреносната мрежа край с. Стожер, където 35 бели щъркела станаха жертва на токов удар. Това стана ясно след отправено запитване към Енерго Про.

Енерго Про и Дружеството за защита на птиците ще предприемат мерки за обезопасяване на съоръженията в района на село Стожер

Загиналите птици са открити от природозащитникът и член на БДЗП Михаил Илиев. Първоначално той е забелязал тялото на безжизнен щъркел, висящо на стълб от електроразпределителната мрежа. При направен обход от 1700 метра са намерени телата на още 34 птици. Възможно е броят им да е значително по-голям по протежение на същата линия. Причината за смъртта на щъркелите край с. Стожер, област Добрич, е токов удар, предизвикан от контакт на крилата на птиците с електропроводите, които са под напрежение. Птиците са загинали по различно време, което показва, че на това място за нощувка те кацат редовно по време на миграция, а не става въпрос за еднократен случай на случайно попаднали в района мигриращи бели щъркели.



Загиналите птици не са от местната популация, а от по-северно разположени европейски страни. По пътя си към Африка те преминават през нашата страна и вечер кацат за нощувка по дървета и стълбове в откритите обработваеми земи. За съжаление много от стълбовете от електроразпределителната мрежа у нас са от т. нар. “опасен тип” и са силно рискови за птиците. Щъркелите са с размах на крилата над 2 м и кацайки върху необезопасен електрически стълб, лесно могат да направят контакт между проводниците под напрежение и заземени части от стълба, което да предизвиква токов удар, смъртта на птицата и прекъсване на електрозахранването в населените места в района.

Защитата на мигриращите птици е част от работата на ЕНЕРГО-ПРО, като за целта се изпълняват съвместни проекти с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и се разчита на тяхната експертиза. Компанията е  реализирала над 950 хиляди лева в съоръжения за защита на птиците. Средствата са инвестирани в последните 18 месеца като са поставени 17 672 броя птицезащитни устройства по протежение на миграционните маршрути на птиците.

Всяка година обаче се наблюдава изменение в прелетния маршрут на птиците при ежегодната им миграция. „Въпреки че електроразпределителното дружество реагира своевременно и ежегодно монтира птицезащитни устройства по новоизбраните от пернатите животни места за престой и почивка преди отлитането им на юг, е практически невъзможно да бъде определен с точност предстоящия им район на прелитане за всеки следващ сезон. Именно това води до подобни инциденти, които трудно могат да бъдат предотвратени въпреки постоянната работа по обезопасяване на прелетните маршрути. Подмяна и обезопасяване на  стълбове също се извършва регулярно” – посочиха от Енерго Про. 

Компанията разчита и на ефективно съдействие от местните общински администрации и държавни институции, които са отговорни за проблемните места като открити сметища, чужди мрежи и съоръжения.

„Програмата на ЕРП Север за защита на птиците е дългосрочна и се реализира целогодишно, като мерките са съобразени в зависимост от сезона и миграцията на птиците” – споделят още от електроразпределителното дружество. 

В случая със загиналите бели щъркели край с. Стожер отново в сътрудничество с БДЗП електроразпределителната компания ще предприеме необходимите мерки за обезопасяване на съоръженията в района на селото.