Опасен вредител напада лозята

В САЩ се принудиха да внасят паразит, който се храни с него

Опасен вредител напада лозята

Петнистата фенерка (Lycorma delicatula) е вредител, който за първи път бива забелязан в Пенсилвания през 2014 г и досега популацията от насекоми се е разпространила в 26 окръга от щата и в няколко други източни щати. Тя се премества в южната част на Нова Англия, Охайо и Индиана. Този вид насекомо идва от Азия е с дължина около 2-3 см има красиви предни крила на точици, но може да заразява и убива дървета и растения, съобщава сайтът phys.org.



По думите на професора и ентомолог Франк Хейл, петнистата фенерка е родом от Индия, Китай и Виетнам и, вероятно, е попаднала в тези страни заедно с товари по море през 2012 г. За първи път насекомите са били забелязани през 2014 г в окръг Беркс, щата Пенсилвания на един от видовете дървета, които са внесени в Северна Америка от Китай.

Към юли 2021 г фенерката се разпространява в половин Пенсилвания, болшинството райони на Ню Джърси, щата Ню Йорк, Мериленд, Делауеър и Вирджиния. Вредителят се разпространява много бързо: само за 3 години той успява да се разпространи из цяла Южна Корея.

Петнистата фенерка се храни, пробивайки кората на дърветата и лозите, за да изпие сока на растенията. За смучещо насекомо фенерките са относително големи. Те отделят голямо количество сок и отделят обилно количество прозрачна лепкава течност, която е способна да покрие дървото и всичко, което се намира под него. На мястото на тези следи се появява черна плесен. Въпреки това обаче плесента не нанася големи беди на растението и почвата. Фенерката вреди съществено на дърветата и лозите, които губят хранителни вещества. Заразените растения забавят растежа си и клонките им започват да отмират. Отслабени, те могат да загинат. В лозята те понижават родовитостта и повреждат или дори унищожават лозите. За да се избавите от фенерката, често трябва да се използват инсектициди, но това увеличава разходите и влошава качеството на продукцията.

Фенерката снася яйцата си в края на лятото и през есента по стволовете на дърветата и всякакви предмети с гладка повърхност, които се намират навън. Яйцата лесно се прилепват, затова и разпространението на насекомите е така бързо.

Песнистата фенерка обаче има естествени врагове в природата. Например, учените от САЩ откриват гъбен патоген. Освен това те тестват и два паразита – насекоми, които растат, хранейки се с фенерки. Насекомите-убийци се развъждат в Китай.