В жегите цигарите са още по-вредни

Тютюнопушенето в жегата е особено вредно поради повишения токсичен ефект, каза пред РИА Новости Евгений Брун, главен нарколог в министерството на здравеопазването.

В жегите цигарите са още по-вредни

"Пушенето е вредно по всяко време на денонощието, по всяко време на годината. Но в летните горещини пушенето е особено вредно и това се дължи на факта, че когато е тогава има голямо натоварване на сърдечно-съдовата и на дихателната система. Това прави още по-токсичен ефектът на обикновените и електронните цигари. И като цяло вредата за тялото на пушачите в жегата се увеличава. Основният рисков фактор от тютюнопушенето са сърдечно-съдовите нарушения. А основният контингент от хората, които се разболяват са поразените от токсичните ефекти на тютюна", допълни Брун.


Според него, когато самото тяло изпитва хипоксия, необходимостта от консумация на психоактивни вещества намалява. Независимо от това „закоравелите пушачи“ не забелязват това и пушат с интензивността, на която са свикнали, а рисковете за здравето им растат.

"В резултат на това може да получат припадък и хипоксия на мозъка в горещите летни дни. Цигарите причиняват спазъм на мозъчните съдове и това заедно с топлината и дехидратацията може да доведе до припадъци или прединсултни състояния.

Никотинът е сърдечно-съдова отрова и в жегата засилва патологичния си ефект", предупреди лекарят.