Галин Георгиев: Нямаме притеснение за изкупуването на меда, притеснението ни е за добива

Хладната пролет и закъснялото затопляне забави развитието на пчелните семейства в Добруджа. В момента пчелите са в добро състояние, но продължителните дъждове не им дават възможност за събиране на прашец, което води до понижаване на продукцията.

Галин Георгиев: Нямаме притеснение за изкупуването на меда, притеснението ни е за добива

Потърсихме за коментар председателя на пчеларско сдружение „Пчела - Добрич“ Галин Георгиев относно състоянието на пчелните семейства, добивите и каква ще бъде изкупната цена на меда тази година.


„От рапицата и акацията са почти нулеви добивите. Единични са местата, на които колеги извадиха и то малко количество. Сега е разгарът на липата и лавандулата, но заради дъждовете и там ще бъде много нисък добивът. На места започна да цъфти слънчогледът, надяваме се единствено на него, за да спасим сезона. Там много зависи какви са сортовете, има сортове, от които пчелите нямат възможност да вземат нектар” – заяви Галин Георгиев. 

Изкупната цена на меда тази година ще се вдигне с около лев и 30 стотинки и ще достигне 4,80 до 5,20 лева за различните видове полифлорен мед, а за акацията от 8 до 11 лева на едро. 

„На дребно също се качва цената, защото добивът е малък. По принцип реализация ще има, само да има мед. Количествата мед, които се бяха застояли у колеги, са реализирани още от миналата година. Тази година няма мед и всичко, което излезе на пазара за продаване, се изкупува. Нямаме притеснение за изкупуването, притеснението ни е за добива” – посочи още Галин Георгиев.

Въпреки топлата зима и студената пролет пчелните семейства са добре, не се наблюдават гнилцови и вирусни заболявания. 

„За болестите третираме с различни медикаменти, когато има нужда. Най-опасната болест е Американският гнилец, при него няма лечение, единствената възможност е да бъде изгорен кошерът. При Европейския книлец има лечение с различни методи и антибиотици, но те са забранени за използване и там пак изгарянето на кошера е единственото решение на проблема. Другото, което е най-заплашващо през последните години, е вароатозата. Всички пчелари са съвестни в тази насока, адекватно третират през пролетта и есента, даже тази година заради зимната смъртност има различни методи с етерични масла и лятно третиране за акари. Много колеги ги практикуват и в момента преди основната паша, за да могат да изчистят семействата” – каза още пчеларят.

По думите му единствената държавна помощ, която работи за пчеларството от няколко години е Националната пчеларска програма, но тя не спомага директно за отглеждането на пчелните семействата, тя е по-скоро за закупуване на инвентар. 

„Това са пари, които отиват при производителите на инвентар, но не и директно при пчеларите. Другата помощ, която получавахме е по de minimis, но тази година нея я няма. През годините тя варираше от 2-3 до 6 лева на кошер, въпреки че беше малко, поне я имаше, а сега и това го няма” – сподели Галин Георгиев. Според него причината за спирането на средствата по de minimis е това, че в момента няма правителство. 

Галин Георгиев сподели още, че е доволен от платформата ЕПОРД, в която се регистрират пчелари и земеделски производители. „Не знам дали заради платформата, но много от зърнопроизводителите се информираха как трябва да стават нещата и поне при нас няма проблеми тази година с натровени пчели” – каза в заключение той.