7 222 добруджански фирми декларираха печалбите си в НАП

7 222 добруджански фирми подадоха годишните си данъчни декларации за облагане с корпоративни данъци до изтичането на крайния срок на 30 юни. Всички декларации са подадени по електронен път, според изискванията на Закона за корпоративното подоходно облагане.

7 222 добруджански фирми декларираха печалбите си в НАП

През данъчната кампания на 2021 година в офиса на НАП в Добрич са постъпили 12 259 годишни декларации, подадени от физически лица. 10 599 добруджанци са обявили доходите си за миналата година по интернет с електронен подпис или персонален код, което представлява 86.5% от общо подадените декларации. 508 от формулярите са постъпили в офиса на НАП чрез лицензиран пощенски оператор.


От местния офис на Агенцията напомнят, че гражданите и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация. Коригиращата декларация се подава до 30 септември на 2021 година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. За фирмите, които не са подали годишни декларации в Агенцията за дължимия корпоративен данък, санкцията е от 500 до 3000 лева за юридическото лице, а за управителя на фирмата от 200 до 1000 лева.

От приходната агенция напомнят още, че за неподадена декларация от физическите лица глобата е до 500 лева. При декларирането на неверни данни, ако те водят до по-нисък размер на данъка или освобождаване от плащане, глобата е до 1000 лева.