Добрич отбеляза тържествено 70-годишнината от създаването на авиобазата

Над 16 хиляди военнослужещи са преминали през Авиобазата в Добрич и 26-и разузнавателен полк.

Добрич отбеляза тържествено 70-годишнината от създаването на авиобазата



„Този ден е ден за спомен, ден на паметта, ден на служителите в 26-и разузнавателен полк. Това са над 16 хил. военнослужещи”. Това заяви генерал-лейтенант Иван Парапунов, който е председател на инициативния комитет организирал тържественото отбелязване на годишнината. 


Честването на годишнината започна с едноминутно мълчание в памет на военнит летец майор Валентин Терзиев, който изчезна след нощни стрелби по време на учението край Шабла. 

Сред официалните гости бяха кметът на община Добрич Йордан Йорданов, областният управител Васил Карапанчев, зам.-началникът на отбраната ген. лейтенант Цанко Стойков и зам.-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. 


„Преди всичко искам да изразя своята почит към майор Терзиев. Поклон и светъл път! Авиобазата нямаше да съществува без командирите, офицерите, войниците и военнослужещите. Всички, дали своята младост и професионализъм за защита на най-важното – Отечеството. Опитите ни в последните 4 години са били насочени към това да приберем отново летището в Добрич към нашата администрация. Ясната ни визия е отново да възродим дейността на авиобазата. Вярвам, че го заслужаваме” – каза в тържественото си слово кметът на Добрич Йордан Йорданов. 


Офицерът от запаса покловник проф. Димитър Недялков  проследи историята на 26-и разузнавателен полк и разказа част от спомените си за авиобазата в Добрич.

„Аз съм момче от Македония, там винаги е топло, грее слънце, винаги е топло, защото планините пазят. Съдбата ме доведе в Добрич. Кракът ми стъпи тук на 1 ноември 1983 година, беше много студено, валеше влага, тя замръзваше върху якето ми и духаше силен вятър. Първото нещо, което мина покрай двете ми уши беше, че тук ще се мре, но именно в Добрич с моята съпруга преживяхме най-хубавите години от нашия живот. Това се дължи на колегите в полка, след това в базата, на хората в Добрич, които са нещо изключително. Историята на полка и базата е доста обширна, за тези над 50 години, в които е съществувало поделението, в полка и базата са преплетени много и изключителни съдби. Там, където се лети, времето тече по различен начин и всичко се случва много бързо” – разказа той.  

По думите му Добруджа е люлката на българската авиация. 

„Ние честваме Деня на българската авиация на 16 октомври, когато са пуснати първите бомби, но реално за първи път в историята на Добруджанска земя е издигнат първият летателен апарат по-тежък от въздуха с двигател собствена обстановка. Това се случва през март 1902 година. Братя Райт още ги е нямало. От там започва историята на българската авиация. Стратегическото значение на Добрич като място за летене е разбрано много бързо и от румънците, Добрич е етапно летище в рамките на Румъния. Тук кацат първите съветски самолети през 1944 година, което е показателно. След това е използвано от парашутната дружина за скокове през 1946 – 47 и периода от 1951 до закриването на базата” – сподели проф. Недялков. 


По време на тържеството бяха наградени офицери от резерва и ветерани.  Ани Янев получи почетен знак от президента Румен Радев за изключителен принос и дългогодишна служба.