Чавес обвинява САЩ и Израел в провокиране на ядрена война

Президентът на Венецуела Уго Чавес призова всички страни да си имат едно на ум, тъй като може да възникне ядрена война, която според него се провокира от САЩ и нейния съюзник Израел, съобщава венецуелска телевизия.

Чавес обвинява САЩ и Израел в провокиране на ядрена война
„Една ядрена война ще доведе до края на живота на Земята. Заплахата е реална и кой може да бъде виновен за това - правителствата на САЩ и Израел", заяви Чавес по повод напрежението между САЩ и Иран, както и словесните атаки срещу Сирия.

Чавес смята, че всички обвинения срещу Техеран и Дамаск са пресилени. Според него ядрената програма в Иран е от мирен характер, а действията на сирийското правителство са насочени в борба срещу въоръжени групировки, които следват инструкциите на Вашингтон и израелското правителство за дестабилизиране на страната.

Президентът на Венецуела многократно изрази подкрепата си за ядрената програма на Иран, която той смята за мирна.

По думите му нито една страна в света няма право да използва ядрени оръжия за масово унищожение, защото радиацията ще унищожи цялата Земя.

През 2010 г. Чавес съобщи, че Венецуела ще започне предварителни проучвания за развиване на атомна енергия.

Венецуела постигна споразумение с Русия за проектиране на първата в страната атомна електроцентрала.

Припомняме, че САЩ и ред други страни обвиняват Иран в разработването на ядрени оръжия под прикритието на мирна ядрена програма. От Техеран опровергават нападките срещу тях. Според тях ядрената програма е за задоволяване на енергийните потребности на страната.