Д-р Светла Ангелова: Разпространението на Ковид – 19 в Добричка област е силно ограничено

Към днешна дата разпространението на Ковид – 19 в Добричка област е силно ограничено. Това заяви в студиото на Радио 99 д-р Светла Ангелова – директор на РЗИ – Добрич.

Д-р Светла Ангелова: Разпространението на Ковид – 19 в Добричка област е силно ограничено

Заети в ковид отделението на добричката болница са 30 от общо 105 легла. В ОАРИЛ са настанени четирима пациенти с коронавирус, като там свободни са още четири легла. В Балчик в ковид сектора  са заети 4 от общо 18 легла. По думите на д-р Ангелова ситуацията в областта се успокоява. Тя информира още, че през  последната седмица заболяемостта в региона се движи на границата от 120 на 100 хил. жители. „Това ниво е малко под средното за страната. Ако спаднем трайно под тази граница, излизаме от червената зона и влизаме в оранжевата, която е прелюдия към зелената зона с много ниско разпространение на заболяването“ – коментира директорът на РЗИ – Добрич.


Д-р Ангелова  отчете добър ход и на ваксинационната кампания в областта. От миналата седмица е заработил още един пункт в специализираната болница за рехабилитация в Албена, чието предназначение основно е да поема работещите в туризма. Вчера там са били направени първите 37 имунизации. 

Продължават да работят и ваксинационните пунктове в  ДКЦ 1,  ДКЦ 2, МЦ „Вива Феникс“, МЦ „Добрич“ към МБАЛ – Добрич,кабинетът  в самата добричка болница, който работи само в петък основно за медицински работници и кабинет в РЗИ – Добрич. Всички кабинети работят по график, който е публикуван в сайтовете на лечебните заведения, в сайта на РЗИ – Добрич и в сайта на Областна администрация, напомни още д-р Ангелова.  Тя информира още, че зелените коридори ще работят в двете ДКЦ-а в работните дни до 28 май. След тази дата се обмисля отварянето на нови зелени коридори и на други места. 

До момента в област Добрич са направени 21 200 дози ваксини. Със завършена имунизация са 7 937 души, а още около 5 500 добруджанци очакват втора доза от ваксините, съобщи директорът на РЗИ – Добрич. Тя успокои, че има достатъчно количество ваксини от всички разновидности. На този етап приоритетно ще се работи с възрастните хора и служителите от туристическия бранш. 

Още за разпространението на коронавируса в Добричка област, за темпа на ваксинационната кампания в региона и  особеностите на новата мутация на Ковид – 19, открита в България – чуйте от д-р Светла Ангелова. С нея разговаря Таня Топалова.