Изтече забраната за улов на бяла риба

Изтече забраната за улов на бяла риба по време на размножителния й период.

Изтече забраната за улов на бяла риба

Тя влезе в сила през март и продължи до средата на месец май, за да се даде възможност на хищника да се размножи да продължи популацията на вида.



От 16 май бялата риба вече е на разположение на риболовците по всички водоеми в страната. Сезонът на щуката тръгна от 1 май. За другите риби от пролетно-лятно размножаващите се забраната продължава да важи до края на месеца. „Сухият режим“ е в стъпаловиден график и това е съобразено с конкретните физиологически особености на нашите сладководни риби, предаде НЛРС- СЛРБ.

Очаква се лодки на тролингисти да щурмуват големите язовири още от първия разрешен за риболов ден, а за предстоящия уикенд вероятно ще има и масирано присъствие по водните простори. През последните години бялата риба се очертава като основен обект за любителите на влаченето на изкуствени примамки, както и на джиговия риболов, практикуван с еднакъв успех и от брега, и от вода. Има си и любители класици, залагащи на традиционните дънни водици и жива рибка за стръв. Повечето от пролетно-лятно размножаващите се риби все още са под забрана и всякакъв случаен улов трябва да се връща обратно във водата, независимо от състоянието му. За тях сезонът се открива на 1 юни.

За любителите на дунавския риболов – от 16 май е разрешен и уловън на карагьоз, наричан още дунавска скумрия. Рибата е черноморски обитател, но като проходна навлиза в граничната ни река, за да изпълни брачните си ритуали и да даде поколение. Според изискванията на закона, забраната трае един месец и тя вече изтече.