Средно училище „Свети свети Кирил и Методий” ще отбележи своята 149-годишнина

По традиция всяка година на 11 май, Средното училище „Свети свети Кирил и Методий“ в Добрич отбелязва своя патронен празник.

Средно училище „Свети свети Кирил и Методий” ще отбележи своята 149-годишнина

С решение на Педагогическия съвет по изключение денят ще бъде учебен поради натрупалите се неприсъствени дни за обучение, особено при по-големите ученици, предстоящите външни оценявания и матури и евентуални затруднения в работен ден и ситуация на пандемия за по-голямата част от над 1400-членната ни родителска общност. 


Независимо от обстоятелствата, наследниците на първото класно училище в града, запалило светлия факел на знанието и духовността през далечната 1872 год., ще изразят почитта си пред живота, делото и примера на светите братя Кирил и Методий.

Пред Младежкия център жителите и гостите на града могат да разгледат рисунки на част от най-малките възпитаници на средното училище, посветени на духовното наследство на равноапостолите. 

От 8:00 часа, когато е началото на първия от часовете за всички ученици, техните учители ще припомнят накратко бележити моменти от историята на учебното заведение.

По време на голямото междучасие - от 10,20 до 10,45 часа, в двора на училището в специален кът и при музикален съпровод ще бъдат отличени първокласниците, победители в конкурса „Краснописание“.

Представителна група от педагози ще положи цветя на паметната плоча в двора на храм „Света Троица“ от 11,00 ч. и от 11,15 ч. - на паметника на светите братя Кирил и Методий в централната част на града.

От 13:10 ч. гордите автори от IV б и IV в клас ще подарят уникалната си книга в единствен екземпляр „Слава Вам, творци велики!“ на училищната библиотека.

През междучасията на целия учебен, но празничен 11-ти май по училищното радио „Валерия“ ще звучат слова и песни, посветени на бележития ден.

Педагогическия съвет на училището на свое заседание от 27-ми април 2021 г. отличи зрелостниците:

Слави Даниелов Дичев - носител на годишната училищна награда „Първенец на абитуриентски випуск“ за 2021 г.: пълен отличник от IX до XII клас, отговорен, изпълнителен, целеустремен, уважителен, инициативен, защитавал името и честта на училището ни на олимпиадите по български език и литература и по география. За 2020/2021 г.: 3-то място на областния кръг на олимпиада по география;

Борислав Василев Димитров - за носител на годишната училищна награда „Ивайло Петров“ за 2021 г.: със забележителни успехи в областта на хуманитарните науки от IX до XII клас (1-во място на областния кръг на олимпиадата по история в Х клас; 2-ро място на областния кръг на олимпиадата по география в XI клас и класиране за националния кръг; 3-то място (отборно) на национално състезание „Географиада“ като част от училищния ни тим „Хегемон“ - Х клас. За 2020/2021 г.: 2-ри места на областните кръгове на олимпиадите по география и по история.