Къде отиват бюлетините

Над 40 милиона бюлетини са отпечатани само за вота "две в едно". Какво ще се случи с хилядите тонове хартия, след края на изборите, пита БТВ.

След гласуването естественият път на бюлетините минава през избирателните урни и оттам в черни чували, които след няколкодневно разнасяне отиват в специалните помещения за съхранение.

Къде отиват бюлетините
По новия Изборен кодекс те трябва да бъдат запечатани в присъствието на членове на Общинската избирателна комисия и представител на кметството, където ще се пазят изборните книжа. Слагат се мокри печати, както и запечатващ восък. Могат да се отварят или с решение на съда, или след края на следващите редовни избори - тоест след четири години.

Изискванията за тези помещения са големи, но до известна степен имат и препоръчителен характер, защото е ясно, че има общини, които не могат да ги изпълнят съвсем. В софийското районно кметство "Красна поляна" например, не могат да разделят книжата от стария и новия вот в отделни стаи. Но пък са покрили техническите изисквания.

Общините в момента чакат инструкции от Централната избирателна комисия, която да разреши старите бюлетини да бъдат унищожени или рециклирани. В "Красна поляна" вече имат опит  - предават бюлетините директно на фабрика за преработка, а не на вторични суровини.

По време на предаването и преработката присъства представител на общината, който да се увери, че бюлетините ще бъдат унищожени.

В Изборния кодекс обаче няма изрични указания как точно да бъдат унищожени старите бюлетини.