Време е за пролетното пръскане!

Пролетта вече е на прага ни. С нетърпение очакваме нейната топлина, свежест и аромат. Стопаните обаче знаят, че заедно с нея „идват“ и болестите и вредителите.

Време е за пролетното пръскане!

Затова сега е най-подходящото време превантивно да напръскате овошките и лозята, за да ги предпазите или наторите с течни торове . Някои наричат това пръскане зимно, защото е в края на този сезон. Както и да го наречем – зимно или пролетно – няма значение, най-важното е да го направите. В никакъв случай не го пропускайте. То ще защити насажденията и ще ги предпази от бъдещи болести, а на вас ще осигури богата реколта, ще ви спести грижи и средства, за допълнителни препарати. Предлагаме ви невероятно ефективна комбинация от три биопрепарата на испанската фирма Биона. Те са абсолютно натурални и безвредни и същевременно са много ефективни. Предимството им е, че тъй като са създадени от натурални съставки, могат да се прилагат многократно, колкото пъти е необходимо. Няма резистентност и карантинен срок. Честото прилагане гарантира сигурна и ефективна защита.



Комбинацията, която ви предлагаме, е: Биона Кобре, Биона БР Пауър и Биона Енхансер. Биона Кобре (Biona Cobre) - Биона Кобре е комплексен меден разтвор. Липсата на микроелемента Мед блокира редица процеси в растителната система. Приложението на Биона Кобре стимулира метаболизма на азот, глюкоза, протеини и влияе на процеса на транспирацията в растенията. Медта влиза в състава на редица ензимни системи, особено в синтеза на фитоалексини и лигнин.

Приложението на Биона Кобре подобрява имунната система на растенията, вследствие на което инфекциите при тях намаляват. Смесващият агент - хептаглюконова киселина, огражда молекулата на медта, и я разнася по-бързо в системата на растенията. Разрешен е за използване в екологичното земеделие.

Този продукт покрива хранителните нужди от мед във всеки етап от развититето на растението. Препоръчваме приложението на Биона Кобре в периодите с повишена влажност за предотвратяване на гъбични инфекции.

Приложенията могат да бъдат листно и почвено, и двете апликации имат високо ниво на абсорбция и асимилация. Продуктът има отлично системно действие и усвояемост и се явява незаменим коректор на дефицита на мед.

Благодарение на преместването на медта може да се получи пълна защита срещу гъбична инфекция.

Момент на прилагане:

● Като хранителен продукт той трябва да се използва през цялата година, за да се избегне недостиг на мед и особено в моментите с висока нужда.

● Като защита на растенията трябва да се използва през периодите с повишена влажност, за да се избегнат гъбични заболявания.

Биона БР Пауър (Biona BR Power) – това е органичен биостимулатор, който насърчава растежа и покълването на растенията. Действа срещу съдови гъбички, като парализира заболяването отвътре. Освен това не блокира съдовете, тъй като има и съдоразширяваща функция.

Препоръчва се неговата употреба в ранна пролет, цъфтеж и залагане на плодове, както и в моментите на стрес. Той има двойно системно движение, възходящо и низходящо, така че може да се използва както листно, така и коренно в зависимост от момента на цикъла на културата. Коригира дефицитите на мед, манган и цинк. Този продукт е приложим за всички видове култури по време на целия процес на отглеждане. Препоръчва се по-малка употреба в периода на зреене.

Биона БР Пауър съдържа мед (1,8%), манган (0,8%) и цинк (0,6%), смесени с алуминиев лигносулфонат. Продуктът е разрешен за използване в екологично земеделие. Той е стимулатор на вегетативния растеж. Препоръчваме приложението на Биона БР Пауър през периодите на вегетационен растеж с цел увеличаване на вегетативното развитие. Също така се препоръчва приложението на този продукт за борба с някои съдови заболявания като фитофтора и еска. Този тор е произведен с нано технология за абсорбция, която гарантира пълно преместване, усвояване и асимилация на съединенията на продукта.

Третирането с Биона БР Пауър повишава имунитета като увеличава фитоалексините и фенолните съединения. Увеличава вегетативния растеж и цъфтежа на културите.

Биона БР Пауър е перфектен продукт срещу съдовите заболявания, поради страхотната преместваемост на съединенията и най-вече благодарение на състава на алуминиевия лигносулфонат, който е в състояние да контролира този вид съдови заболявания, като избягва изтичането на ексудат.

Приложенията могат да бъдат листно или почвено, и двете апликации имат високо ниво на абсорбция и асимилация.

Момент на прилагане

● Трябва да се използва в моментите на усилен вегетативен растеж, за да се предотврати опадването на завръза.

● Друг момент на приложение е, когато искаме да увеличим листната маса в растението, защото вегетативният растеж е незадоволителен.

● Също така, той е полезен срещу съдови заболявания като фитофтора и еска, така че трябва да се прилага, преди да се появят симптомите на заболяването.

● По принцип е възможно да се прилага Биона БР Пауър през целия вегетативен цикъл на културата, освен по време на нарастване и узряване на плодовете.

Биона Енхансър (Biona Enhancer) - действа почистващо на медената роса, получена от вредителите. Има подкисляващ, почистващ, диспергиращ и овлажняващ ефект. Препаратът има също овициден и повърхностно-активен ефект. Биона Енхансър е натурален и екологичен фосфорен олеат, чиито главни съставки са фосфор (6%) и калий (1%).

Характеристики:

● Има контактно действие.

● Овлажняващо действие, благодарение на свойствата си като адхезиращо, диспергиращо и повърхностно активно вещество.

● Ако смесите Biona Enhancer с други продукти, това увеличава ефекта на другия продукт.

● Препаратът подобрява всякакъв вид лечение поради повърхностно-активното свойство.

● Намалява първичния инокулант, защото има овициден ефект върху вредители.

● Биона Енхансър е доказан почистващ агент на медената роса

● Щади културата и не уврежда кутикула. Може да се прилага толкова пъти, колкото желаете.

● Увеличава храненето на растението, тъй като съдържа фосфор.

Полезни съвети при пръскане:

1. Преди пръскане дърветата трябва да са добре почистени и резитбата да е приключила.

2. Пръскайте, когато времето започва да се затопля и среднодневните температури достигнат до 4-5 градуса. Изберете топъл безветрен ден.

3. Добре облейте с разтвора дървото или лозите.

4. Хубаво е да пръскате в по-ранните часове, за да може разтворът да изсъхне, а не да замръзне.

Много е важно да направите пролетното пръскане преди набъбването на пъпките и в никакъв случай, когато те са започнали да се развиват. С така предложената комбинация освен овошките и лозите, може да напръскате розите, декоративните и плодни храсти и всички трайни насаждения, които сега развиват листата си.