За символиката на шевиците и цветовете, слушайте днес по Радио 99

Специален гост в днешното предаване на Радио 99 е преподавателят по по български език и литература Атанаска Георгиева.

За символиката на шевиците и цветовете, слушайте днес по Радио 99

Пролетните празници, които предстоят, винаги ни връщат към богатата традиция на българската култура. А кръговратът в природата и разнообразието на цветове оживява в красивите шевици и тъкани, изработвани от сръчните ръце на българката.  Символиката на шевиците и цветовете е своеобразно писмо, в което са закодирани вековни послания, твърдят експертите етнографи.  Ще ви срещнем с един от тях – главният уредник в отдел „Етнография” на Регионалния исторически музей в Добрич Лена Кирилова, за да ни разкаже повече подробности по темата.


Ще ви разкажем и за кампанията „Ние броим врабчетата”. Тя се организира за пета поредна година от Българското дружество за защита на птиците. Стартът е предвиден за 24 април, а  единственото условие за участие в нея е регистрация на сайта vrabcheta.bg, където се посочва броят на преброените птици. Броенето ще се проведе от 9.00 до 12.00 часа, а всеки доброволец трябва да отдели 10 минути  за преброяване и вписване на данните в сайта. Още за кампанията тази събота – ще разберете от репортажа ни по темата.

Специалният ни гост този петък е преподавателят по български език и литература Атанаска Георгиева, с която заедно осъществихме реализацията на една уникална за Добрич и областта инициатива в помощ на зрелостниците – „Радиоуроци по литература за матура“. Последният от тях предстои да бъде излъчен идната седмица и той слага точката на един продължителен, сериозен и упорит труд, обединил съвместните усилия на учител и ученици. Каква е равносметката след 28 радиоурока по литература – правим я заедно с г-жа Атанаска Георгиева, която ще е наш гост точно в 10.00 часа.

И още – забавна, любопитна и актуална информация от региона, страната и чужбина, и разбира се – много и хубава музика само по Радио 99