Инспекцията по труда започва масирани проверки на строителните обекти в морските курорти

Инспекцията по труда в Добрич започва масирани проверки на строителните обекти в морските курорти и градове предвид очакваното традиционно спиране на строително-монтажните работи преди старта на летния сезон, което засилва риска от нарушения на трудовото законодателство.

Инспекцията по труда започва масирани проверки на строителните обекти в морските курорти

Кратките срокове на изпълнение предполагат наемане на работници без необходимата квалификация, полагане на недеклариран труд, пренебрегване на изискванията за работното време и почивките, за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Контролът в строителството остава сред акцентите на дейността на Инспекцията по труда. Планира се проверки да се извършват и в почивните дни.


В хода на проверките в строителството, освен на законосъобразното наемане на работна сила, се обръща специално внимание на осигуреното обезопасяване срещу падане от височина, срещу удар от падащи предмети – рискове, които водят до тежки трудови инциденти, на обезопасяването на изкопите, на ел. обзавеждането, дали са осигурени лични предпазни средства и т.н.

Строителството е идентифицирано като един от най-рисковите сектори освен по отношение на безопасността и здравето при работа и използването на различните форми на недеклариран труд, включително и работата без трудов договор. Поради това контролът на строително-монтажните работи традиционно е сред акцентите на дейността на Инспекцията.

Инспекцията по труда използва повода да напомни на работниците, че липсата на трудов договор, както и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време или върху по-нисък осигурителен доход от реално получавания, ограничава правата им на социална закрила. Работещите без трудов договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната в сектора застраховка „Трудова злополука“, както и да претендират за неизплатени възнаграждения.

Работодателите в строителството могат да се възползват от разработените за сектора онлайн инструменти за интерактивна оценка на риска, които могат да бъдат използвани и за обучения и инструктажи.