По-малко червеногуши гъски са зимували у нас тази година, в Румъния са отчели рекорден брой

Значително по-малък е бил броят на зимуващите у нас червеногуши гъски. Това е показал петмесечен мониторинг на птиците, който се е провел у нас от ноември до март в Добруджа, района на град Бургас и Свищовско-Беленска низина. Тези места са най-важните за зимуващите гъски в нашата страна.

По-малко червеногуши гъски са зимували у нас тази година, в Румъния са отчели рекорден брой

Повече за резултатите от проведените проучвания ни разказва Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците. 



„Вече от много години се провежда мониторинг. Това, което е най-важно тази година е, че като цяло имаше много малко гъски. Специално в Добруджа не наблюдавахме големи струпвания на гъските по няколко причини. Едната е, че като цяло зимата не беше много студена, нямаше обилен снеговалеж. Това са два много ключови фактора за наличието на гъските да дойдат от север и да останат на българска територия. От друга страна в Румъния, която е ключова държава за зимуването на дивите гъски, нямаше лов заради съдебна процедура, която е свързана с определяне на квотата за лов на белочели гъски. Птиците общо взето не са били притеснявани и безпокоени в Румъния” – сподели той. 

В северната ни съседка червеногушите гъски също намират подходящи места за зимуване и когато факторът безпокойство е отпаднал и не е имало достатъчно студено време, птиците не са намерили за нужно да дойдат при нас. 

„Разбира се видяхме червеногуши гъски, но числеността им беше необичайно ниска. През последните няколко години зимите са по-меки в района и не само тук, а и на север. В Украйна и Румъния, където са другите места, на които гъските остават и прекарват зимата, също времето не е било достатъчно студено, за да ги принуди да се преместят на юг и да дойдат при нас. Тази година гъските не дойдоха в България, но за сметка на това колегите в Румъния регистрираха рекорден брой при тях. Птиците, които трябваше да дойдат при нас, останаха при тях и през януари имаха около 20 000 червеногуши гъски, в Украйна също имаше значителна численост. При нас видяхме не повече от няколкостотин за страната, което е най-ниската численост, откакто се извършва мониторинг – средата на 90-те години” – каза още Илиев. 

По думите на природозащитника винаги е имало спадове и увеличение в определени години, но до толкова ниски стойности до сега не се е стигало. 

„Най-много гъски тази година бяха установени в района на устието на река Дунав в Румъния. Там по-голямата част бяха в едно единствено ято, отделно на един остров близо до град Браила имаше много голяма численост. Имаме няколко птици, на които сме поставили предаватели и следим движението и популацията им и сега са вече в Казахстан, т.е. на половината път към тундрата в Русия, където се размножават” – посочи Михаил Илиев. 

Според него не може да се говори за намаляване на популацията на гъските, защото птиците не познават националните граници. При нас може да изглежда, че са намалели, но в Румъния са се увеличили. 

„Следващата година може да е обратното. Затова правим всяка година мониторинг и следим тенденциите на вида. Това е много важно, защото е световно застрашен и адекватните и навременни природозащитни дейности за много важни да оцелее в природата” – каза той. 

Един от най-големите успехи на проекта за опазване на вида, разработен от Българското дружество за защита на птиците, е, че на една от междинните спирки по пътя им към техния дом в тундрата, беше забранен пролетния лов на гъски. Това предоставя възможност птиците да преминат необезпокоявани и спомага за тяхното оцеляване.