Стачка или не, съкращения ще има

Ръководството на БДЖ е твърдо решено да направи болезнените съкращения. Това стана ясно от думите на председателя на Съвета на директорите на дружеството Владимир Владимиров.

Стачка или не, съкращения ще има
Ръководството на БДЖ ще направи планираните съкращения независимо от готвените протести.

"Няма да се откажем от съкращение на тези 2000 души. Стачка или не, ние няма да се откажем", отсече днес председателят на Съвета на директорите на дружеството Владимир Владимиров.

В понеделник синдикатите в железниците обявиха, че започват ефективни стачни действия от 24 ноември.

1000 от съкратените ще са от "БДЖ-Товарни превози”, където работят общо 4800 души. Така от заплати ще бъдат спестени между 10-11 млн. лв.

БДЖ ще поиска разрешение от кредитори да започне продажба на 2000-2500 вагони, които в момента стоят неизползвани, съобщи още Владимиров.

Това са само част от мерките, предложени за оздравяване на дружеството, което е във фалит.

„Ако успеем да  направим  „Товарни превози” печелившо дружество още през следващата година, цената му преди продажбата ще се качи. Ако продължава да генерира загуби, цената му ще отиде надолу и най-вероятно изобщо няма да има интерес от инвеститори. Дадох само като примерна цифра за продажба100 млн.евро, ако можем да получим от приватизацията на дружеството”, коментира Владимиров по повод обвинения на синдикати, че подбива цената на „Товарни превози”, които имат балансови активи за 320 млн. лв.

В момента „БДЖ -Товарни превози” има 82% пазарен дял в сектора.