Четири титли от шампионата на страната по спортно ходене грабнаха домакините от Добрич

Шестима добруджанци придобиха право да защитават името на България на Балканиадата в Анталия

Четири титли от шампионата на страната по спортно ходене грабнаха домакините от Добрич

До най-много медали достигнаха представителите на добричките лекоатлетически клубове - „Добруджа“ и „Добруджа 99“ по време на шампионата на страната по спортно ходене за всички възрасти. Домакин на първенството през уикенда бе СКЛА „Добруджа 99“,  чийто представители достигнаха до два златни медала. Титлата по безапелационен начин при девойките под 20 години грабна Алтен Атанасова. Освен, че придоби право да защитавя името на България на Балканиадата в Турция на 27 март, тя беше изненадана с допълнителна награда. Атлетката получи ваучер за безплатен курс за любител-шофьор от местната фирма „Джи Ей Спийд“ с управител Георги Атанасов. Шампион в групата под 16 години стана също Ашкън Али, а в тази възраст със сребро при момичетата се окичи Вержиния Великова.



Далеч по-масово участие в надпреварата имаше СКЛА „Добруджа“. Неговите ходачи грабната също две златни отличия, а на почетната стълбица се качиха още седем състезатели. Победителка в групата на девойките под 18 години стана Александра Бекярова, като същото стори и Петър Димов при юношите. Втори и трети финишираха неговите съотборници Георги Георгиев и Иван Иванов. Бронз при девойките спечели Надя Стефанова, а Валерия Маринова завърши седма. Любопитното е, че двете момичета и Г. Георгиев учат в един и същи клас в СУ „Любен Каравелов“. В групата под 20 години Рени Хинева взе сребро. А вицешампионската титла при жените на 20 км отиде при Станислава Петрова. До бронз при юношите под 18 години достигна Божидар Колев. Същото стори и Кремена Матеева при 16-годишните участнички.

Победителите и техните подгласници, с изключение на тези под 16 години, придобиха право да защитавят името на България на предстоящата Балканиада. Те ще се състои в Турция на 27 март. Националите се отправят за Анталия в сряда от 22,30 ч., от Добрич, а водач на групата е председателят на СКЛА „Добруджа 99“ Николай Янков. Заедно с него за южната ни съседка ще пътуват Алтен Атанасова и нейната треньорка Еманоела Радева. С името на Ал. Атанасова са свързани надеждите ако не достигане до медал на 10 км, то поне покриване на норматив за участие на Европейско първенство, който е в рамките на 52 минути. Много по-солидна е групата на СКЛА „Добруджа“, наброяваща петима атлети. Треньорката Силвия Петрова ще следи за изявите на Александра Бекярова, Петър Димов, Георги Георгиев, Рени Хинева и Станислава Петрова. Окончателното решение дали наставници и национални състезатели ще се качат на автобуса за Турция, е обвързано с резултатите от задължителните PCR тестове, през които трябва да преминат.