Забраняват всички масови мероприятия на закрито в област Добрич

Въвеждат се по-строги мерки срещу разпространението на Ковид-19 в област Добрич. Това стана ясно след заседание на Областния координационен щаб.

Забраняват всички масови мероприятия на закрито в област Добрич

Новите мерки влизат в сила в полунощ на 12 март. Те ще важат за всички граждани на областта.  



Забраняват се всички масови мероприятия на закрито. Семейните тържества се ограничават до 10 души. Във всички заведения се допуска само фонова музика, без изпълнения на живо. Посещенията във фитнесите, спортните и танцови зали ще става при строг график при не повече от 30 % от капацитета на помещението. Строг пропускателен режим и учестена дезинфекция се въвеждат в търговските комплекси и магазини от големите вериги.

Учениците от 5 до 12-ти клас преминават на дистанционно обучение за две седмици, считано от понеделник. Преустановяват се и всички групови извънкласни дейности и занимания по интереси, групови занимания в езикови и образователни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица. Тук се включват и екскурзиите. Само учениците от първи до четвърти клас остават в класните стаи. Те ще имат възможност да посещават занималня. 

Забраняват се свижданията и посещенията в лечебните заведения. На този етап няма да се преустановяват плановите операции в болниците в Добрич и Балчик, където има разкрити Ковид отделения, но обстановката ще се следи непрекъснато и ако се наложи, ще бъдат спрени. 

Забраняват се посещенията на външни лица в социалните домове и услуги.