100-годишни картички от добруджанските градове представят в Дом-паметника „Йордан Йовков”

Изложбата „Добруджанските градове в старите пощенски картички” в момента е подредена в Дом-паметника Йордан Йовков. Тя ще бъде там до края на месец април.

100-годишни картички от добруджанските градове представят в Дом-паметника „Йордан Йовков”

Тази изложба е едно своеобразно продължение на изложбата „Град Добрич в старите картички”. Експозицията включва 94 литографии, черно-бели и цветни картички. Повече за изложбата ни разказва уредникът в отдел „Нова и най-нова история“ на РИМ – Добрич Цветан Сашев.



„Посетителите ще могат да видят една интересна картина на региона. Този път сме избрали подхода, чрез картички от различни градове в северна и южна Добруджа, да бъде пресъздадена една своеобразна картина на региона от началото на 20 век до 40-те години”- разказа той. 

Представени са картички от различни градове, някои от тях са по черноморското крайбрежие, градове като Балчик, Каварна и Констанца, както и други, които са по дунавското крайбрежие като Тулча. 

„Такъв тип градове, които представят една интересна картина на региона и в тази изложба вашите слушатели ще видят самия регион в неговата цялост. В тази изложба ние преминаваме границата, която за съжаление през 1878 година е сложена между Южна и Северна Добруджа. В тази изложба ще видите Добруджа в нейната цялост. Ще преминем границата и вече няма да има граници” – сподели още Сашев. 

Сред най-интересните картички са представящи серията от събития, случили се в градовете в Северна Добруджа по време на Първата световна война.

„Има много интересни картички, но тази, която буди най-голям интерес е с манастира в Кокош . Това е едно интересно място и една интересна сграда. Друга картичка, върху която мога да акцентирам, е любопитна картичка в исторически контекст от Първата световна война, когато фелдмаршал генерал Аугуст фон Макензен посещава Бабадаг през 1917 година. Това е моментът, в който върви офанзивата на Добруджанския фронт, нашата армия, заедно със своите съюзници жъне победа след победа. В един такъв момент предводителят на цялата подготовка е на посещение в Бабадак. Има такава картичка, тя е била с пропагандна цел, но за нас вече е един интересен исторически документ. В случая се преплита реално погледнато военна история с една чиста история, каквато за нас е тази ретроспективна изложба. Този тип картички водят до едно своеобразно преплитане на различни теми и акценти"- заяви той. 

Картичките не са датирани, но от това, което показват може да се направи извод за епохата, която представляват. Повечето са от самото начало на века. 

"Картичките са 94, като са подредени във витрини според градовете, които представят. Интересни картичките от Констанца, на част от тях се вижда известното казино, което в момента е много лошо състояние. На картичките можете да го видите в реална и автентична среда от епохата" - каза още Цветан Сашев. 

На картичките не са изписани послания, те са били по-скоро за спомен на своите притежатели.   

"Тогава епохата е била такава, то е било малко като при снимките, както знаете назад във времето е имало надпис „Изпращам образа си за спомен”, тъй като хората са преодолявали разстоянията по-трудно и не са се виждали често. За тях една снимка не е била това, което една снимка за нас днес. Така е и при картичките. Няма някакви интересни текстове, а една част от тях са били неупотребявани. В онази епоха, тъй като картичките са били нещо ценно, нещо скъпо, много хора са ги колекционирали" - посочи той. 

Музейните специалисти призовават гражданите, които пазят картички с изгледи от добруджанските градове, да ги дарят на музея.

"За нас това е много важно, защото всяка картичка, която се появи, обогатява не само нашите фондове, но с течение на времето обогатява и бъдещите изложби. Призовавам добричлии, ако имат картички, нека ни ги даряват, а ние ще ги показваме при всеки възможен повод" - каза в заключение Сашев.