Железничарите излизат на национална стачка на 24 ноември

На 24 ноември от 8.00 до 16.00 ч. ще се проведе национална ефективна стачка на синдикатите в железниците. Това съобщиха на пресконференция представители на транспортните федерации в КТ "Подкрепа" и КНСБ, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Железничарите излизат на национална стачка на 24 ноември

Те не са съгласни с промените в плана за преструктуриране на БДЖ. Според него, до 2014 г. трябваше да бъдат съкратени 2800 човека от системата на железниците. Миналата седмица от ръководството на БДЖ обаче обявиха нови мерки за реформи в дружеството, които предвиждат съкращаването на 2000 служите, 150 влака, повишаване цените на билетите и др. Засега стачката е обявена като безсрочна. Колко време ще продължи тя зависи от хода на преговорите с ръководството на БДЖ.

 

Не е изпълнено и решението на Народното събрание за 140 млн. лева мостово финансиране за БДЖ.

 

"Увеличаването на цените на билетите няма да доведе до увеличаване на приходите и това е доказано. То обаче е доведе до отлив на пътници", заяви Петър Бунев от синдиката на железничарите към КТ "Подкрепа".

 

Закриването на 150 влака ще лиши много хора в страната да отиват на работа, а учениците - на училище, допълни той.

 

"Тук със сигурност ще има дискриминация на регионален принцип", посочи Бунев.

 

Според него, след закриването на 150-те влака ще има още поне 1000 съкратени, освен двете хиляди, за които обяви ръководството на превозвача.

 

Упреците към мениджмънта са, че са 2 години не е направено нищо за увеличаване на приходите. "Всеки ден те отказват на товародатели товари, поради недостиг на вагони и локомотиви. Ежедневно се отказват по 100 вагона, всеки от които носи по 1000 лева", посочи Петър Бунев.

 

Постановлението на Министерски съвет, с което ще се въведат инфраструктурни такси за "товарни превози" и "Пътнически превози" ще доведе до 10 млн. по-малко разходи за такси на товарното подразделение, но ще повиши драстично разходите на пътническото - с 30 млн. лева. Синдикатите настояват дружеството да бъде компенсирано.

 

Освен това те призоваха ръководството да огласи размера на заплатите си. "Щом премиера има достойнството да го направи, нека да го направят и те", заяви Бунев.

 

"Заявяваме отново, че тежки структурни реформи в една национална компания не могат да бъдат направени без участието на хората и на синдикатите, защото ще имат тежка социална цена", заявиха категорично синдикалистите.