Облагородяват парковете в град Тервел и село Нова Камена по проект

Два проекта за облагородяване на паркове в Община Тервел са одобрени по ПУДООС. Те са част от националната кампания „За чиста околна среда -2021 г.“.

Облагородяват парковете в град Тервел и село Нова Камена по проект

Проектът в град Тервел включва възстановяване на т.н. „Мостче на двете козлета” в детския кът, създаване на ажурен тунел като продължение на мостчето  с цветя и засаждане на зелена стена от туи на новата детска площадка в близост до Детска градина № 3.



Мостчето с козлетата ще бъде изработено от конзола от метален винкел за основата за преминаване и парапета, с височина на основата 70 см, положена върху съществуващите бетонови постаменти. Дървени талпи, положени върху металната конзола ще осигуряват безопасното преминаване на децата по мостчето. Парапетите ще бъдат изработени от дървени летви върху метални опори и ще бъдат декорирани с фигури на двете козлета от приказката. Ажурният тунел е с планирана дължина от 15 метра , широк колкото е ширината на мостчето и висок 2,90 м. Ще бъде изработен като метална конструкция, в горната част на която ще бъдат закрепени метални шарени цветя .Зелената ограда от туи ще предпазва детската площадка , която беше оформена миналата година от съоръжения от автомобилни гуми – мотоциклет, висилка и катерушка.

Вторият проект е за парка в с.Нова Камена. Той предвижда да се създаде място за традиционния за селото събор в парка, като по този начин се осигури сянка и прохлада за изпълнителите и гостите на събора. Ще се доставят две квадратни перголи, покрити с непромокаема тъкан и с тях ще се оформи открита лятна сцена. За публиката са предвидени 20 пейки , разположени срещу сцената. Ще бъдат поставени и кошчета, ще се отпечатат брошури за събора, като акцентът на информацията ще бъде върху традиционната преселска новокаменска носия. Проектът предвижда още засаждане на многогодишни цветя и доставка на шкафове от изкуствен ратан за външна употреба.

 Общата стойност на двата проекта е 19 980 лв. с ДДС.