ЦИК тегли чрез жребий номерата на партиите за изборната бюлетина

ЦИК тегли чрез жребий номерата на партиите за изборната бюлетина
Централната избирателна комисия ще изтегли чрез жребий номерата на партиите и на коалициите, с които те ще фигурират в изборната бюлетина за парламентарния вот на 4 април.

Жребият е традиционната форма за определяне на номерата, под които партии и коалиции фигурират в бюлетината. Номерата ще се разпределят между 23 партии и 8 коалиции – ще се изтеглят номерата от 1 до 31.


По места инициативните комитети ще бъдат добавени като номера в бюлетините по поредността, в която са регистрирани.


Заради пандемията обаче тази година се налагат ограничителни мерки  при тегленето на жребия. В залата ще се допуска по един представител на партия и по двама от коалиция.


Събитието ще бъде излъчвано на живо през уебсайта на ЦИК, във Фейсбук страницата на комисията и по БНТ 2, което гарантира прозрачност и публичност.


Заради това представителите на средствата за масова информация няма да могат да отразят на място тегленето на жребия в сградата на Народното събрание.


По същата процедура и правила ЦИК ще изтегли и жребия, който определя реда на представяне на кандидатите, регистрирани от партиите и коалициите в различните форми на предизборната кампания по БНР и БНТ.


В 17 часа днес изтича срокът, в който партии и коалиции подават за регистрация кандидатските си листи за депутати в районните избирателни комисии. Също днес е последният срок, в който партия или коалиция може да поиска от ЦИК да бъде заличена регистрацията ѝ за участие в изборите. Инициативен комитет също може да поиска заличаване, но от районната избирателна комисия, където са регистрирани.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+