Събират благотворително средства за юбилеен алманах на бесарабските българи в град Измаил, Украйна

Инициативна група с председател инж. Михаил Стоев организира благотворителна кампания за набиране на средства, с които ще бъде издаден юбилеен алманах на бесарабските българи от град Измаил в Украйна. Повод за издаване на алманаха е 20-годишнината от създаване на Сдружение “Света София” в Измаил.

Събират благотворително средства за юбилеен алманах на бесарабските българи в град Измаил, Украйна

В изданието ще бъде събрана историята на сдружението, включваща много събития, срещи, концерти и творчески изяви. За родолюбивата инициатива разказаха Стоян Господинов и Генади Ганчев, членове на инициативната група. Сдружение, или община “Света София”, както се нарича в Измаил, е създадено на 14 май 2001 г., за да се развиват културните традиции на бесарабските българи и връзките им с България, поясни Стоян Господинов. За пръв председател на Община „Света София“ е избран известният художник Иван Пастер, преподавател в Измаилския хуманитарен институт по изобразително изкуство. А най-активните инициатори са Иван Степанович Маринов – изтъкнат сескостопански ръководител от с. Лощиновка, и инж. Михаил Стоев.


Стоян Господинов допълни, че през изминалите години неправителствената организация е провела много инициативи, посветени на официалните празници на България и на Украйна, на които винаги са гостували официални гости от двете страни. Бесарабските българи редовно честват Трети март, 24 май, Деня на народните будители, Деня на бесарабските българи – 29 октомври, Деня на Света София и много други празници. С концерти в тези празници е участвал и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, на който Стоян Господинов е главен художествен ръководител.

Тези срещи са изключително емоционални и зареждащи, след тях човек се чувства различно, променен, допълни Генади Ганчев. Той обясни, че е ангажиран със събирането на средствата,  кампанията вече има и своите дарители – физически и юридически лица. Сред тях са инж. Михаил Стоев, Стоян Господинов, Генади Ганчев, Кольо Георгиев, Пламен Петров, Петър Петров, Иван Колев, фирма „Катина“, пицария „Уно“ и др.

Техните имена ще бъдат вписани в бъдещото издание, което ще е от 180 страници, с цветни илюстрации и дебели корици. Очаква се тържествата за годишнината на Сдружение “Света София” да са на 24 май, ако позволява епидемичната обстановка, или на 30 септември. Сред гостите на тържествата в Измаил ще бъдат поканени и дарителите, които се включат в инициативата.