Ученици от СУ „Димитър Талев” ще проведат Караул на паметта на 3 март

Учениците от СУ „Димитър Талев” ще продължат инициативата за организиране на „Караул на паметта” в чест на героите, паднали за свободата ни. Поводът е 3 март – Денят на Освобождението на България от османско робство.

Ученици от СУ „Димитър Талев” ще проведат Караул на паметта на 3 март

На 3 март се навършват  143 от подписването на Санстефанския мирен договор. Както всяка година жителите на Добрич ще отбележат подобаващо тази дата, като спазват всички протиевоепидемични мерки. 



Зам.-кметът на Добрич д-р Емилия Баева посочи, че всички присъстващи трябва да носят маски, независимо, че честванията се провеждат на открито. 

„Независимо, че е навън, тъй като е ясно, че няма да можем да спазваме дистанция от 1,5 метра, трябва да сме с маски. Ще бъдат поставени информационни табели на основните места, където са съсредоточени нашите събития – пред храм „Свети Георги”, на паметника на Хан Апарух, на сцената на площад „Свобода”. Ще има поставени стрелки, с които ще се регулира потокът на движението, за да не се смесват влизащите и излизащите към паметника, - заяви тя. 

Програмата на община Добрич започва в 9:30 часа с панихида и празничен водосвет  в храм „Свети Георги”, след което признателните граждани ще поднесат цветя на  паметниците на Васил Левски и Иван Хадживълков. 

„В 10 часа за трета поредна година започва нашето шествие „Първите” . започваме от храма и извървяваме пеша пътя до мемориалния комплекс „Хан Аспарух”. Духовият оркестър ще поведе шествието. Портретите тази година ще бъдат носени от учениците от Професионалната гимназия по аграрно стопанство, която чества своя юбилей. В 10:30 започва общоградското поклонение и военния ритуал. От 12 часа на площад „Свобода” ще започне празничния спектакъл” – допълни д-р Баева. 

Учениците от СУ „Димитър Талев” ще продължат традицията на своите връстници от училище „Св. св. Кирил и Методий” за провеждането на Караул на паметта. Припомняме, че предния такъв караул беше на 18 февруари. Той беше в чест на Апостола на свободата. 

На 3 март почетният караул ще бъде позициониран на площад „Свобода” от 10 до 12 часа и от 13 до 15 часа. Как ще протече събитието ни споделя директорът на учебното заведение Весела Панчева. 

„За нас е чест в този ден да направим нещо, което ще бъде нетрадиционно. Това, което сътворихме с нашия ученически съвет и колегията са няколко акцента. Първо шатрата ще бъде украсена с факти, които са малко известни за Добруджанското опълчение и участниците в освободителната война. Разказваме за хора, за които малко хора знаят. Например, че в това опълчение е участвал самурай и много интересни факти, до които могат да се докоснат хората, които излязат на площада. Искаме да направим нещо, което не е правено, да провокираме възрастните граждани да рецитират стихове, като ги поканим в шатрата. Това е начинът да повдигнем българския дух” – сподели тя. 

Децата ще отправят и въпроса „Защо съм горд българин” към жителите и гостите на града. 

„Освен това сме подготвили календарчета с прекрасни мисли на Васил Левски и Христо Ботев, които ще бъдат раздадени. Съвместно с историческия музей ще представим табла, които са малко известни с информация от опълчението за освобождението на Добруджа” – каза още Панчева. 

Ако времето позволява ще бъде организиран и пленер на открито. Учениците ще рисуват по време на събитието картини, свързани с България и този светъл за българския народ ден.