Учениците от ОУ „Стефан Караджа” в Добрич правят мартенички в подкрепа на болно дете

Благотворителен базар за мартеници, направени от възпитаниците на ОУ „Стефан Караджа”, ще се проведе през уикенда в Добрич. Средствата от продадените творения на учениците ще бъдат дарени на дете, което страда от детска церебрална парализа.

Учениците от ОУ „Стефан Караджа” в Добрич правят мартенички в подкрепа на болно дете

Малкият Дани е роден в осмия месец с тегло 1 080 грама. Цели 2 месеца прекарва в кувьоз. Когато е на 10 месеца му е поставена диагноза Детска церебрална парализа. За лечението му се извършват рехабилитационни процедури.  



Идеята да се помогне на Дани е на младата и амбициозна преподавателка Терджан Шемшединова, която обучава децата в подготвителната група. Решила, че начинът е чрез благотворителен базар за мартеници. Освен групата, която води в инициативата се включили и учениците от цялото училище и техните преподаватели. 

 „Цялата идея се заформи след зимната ваканция, когато децата се върнаха отново в клас. Ние учителите ги питаме кое беше най-хубавото нещо, очаквах да чуя, че е времето прекарано с роднините, хубавите моменти заедно. Но те в един момент казаха, че подаръците са били най-хубавото нещо по време на празниците. Тогава разбрах, че трябва да наблегнем на другите неща. Аз бях сигурна, че моите деца ще бъдат във възторг от идеята да помогнат на едно дете” – сподели Шемшединова.

Целта, освен да бъде подпомогнат малкия Дани, е децата да се почувстват удовлетворени от това, че ще помогнат на друго дете. 

„Някои от класовете са ми предали вече мартеничките, много са красиви. Ще има и кутия за дарения, надявам се кой с каквото може, да се включи, за да има ефект и децата да са щастливи, че могат да помогнат”- каза още тя. 

Мартениците ще бъдат изложени в близост до Професионалната гимназия по туризъм тази събота и неделя от 10 часа. Терджан Шемшединова призовава всеки, който все още не е купил мартеници на своите близки и желае да помогне на Дани, да посети базара и да си купи мартеничка от децата, които помагат на дете.