Анимационните герои Том и Джери се появяват на екран на 20 февруари

Анимационните герои Том и Джери, любимци на малки и големи от поколения, се появяват на телевизионен екран за пръв път на 20 февруари 1940 година.

Анимационните герои Том и Джери се появяват на екран на 20 февруари

Сладките истории със безбройните безуспешни опити на котката Том да улови мишката Джери са дело на аниматорите Уилям Хана и Джоузеф Барбъра. Любопитен факт е, че първоначално котката се казвала Джаспър, но понеже било прекалено дълго, го прекръстили на Том. А пък пълното име на Джери е Джералд Маус.


До 1958 г. епизодите са продуцирани от „Метро Голдуин Майер”, когато се закрива анимационното студио в компанията. През 1961 г. „Метро Голдуин Майер” продава правата на знаменитата анимация на пражкото студио „Рембранд Филмс”, което пуска 13 серии на Том и Джери. Те обаче са признати за най-лошите в цялата история на филмчето.

През 1963 г. Том и Джери отново се връщат в Холивуд – в студиото на Чък Джонс „Sib Tower 12 Production”. През 1975 г. „Хана-Барбъра” отново започва да продуцира котката и мишката, а последните епизоди за вечната им гонитба са заснети през 1990-1993 г.