Над 50 деца от Добрич се включват в „Караул на паметта” в чест на Апостола на свободата

Повече от 50 деца от Езиковата гимназия в Добрич ще се включат в почетен караул пред паметника на Апостола на свободата. Поводът е 148 години от неговата гибел. Учениците ще разказват за личността на Васил Левски, неговите подвизи и интересни факти около живота му.

Над 50 деца от Добрич се включват в „Караул на паметта” в чест на Апостола на свободата

На 18 февруари се навършват 148 от обесването на Васил Левски. Както всяка година жителите на Добрич ще се поклонят пред един от най-великите българи, отдали живота си за свободата ни. 



Събитията в чест на Апостола на свободата ще започнат в 9 часа пред паметника му пред църквата „Свети Георги” с възрожденски песни, изпълнени от Духовия оркестър на Добрич. В 9:30 часа ще започне панихидата, а от 10  до 16 часа гражданите ще положат цветя на паметника. В това време ще се проведе и „Караул на паметта”. Инициативата е на преподавателите Надежда Иванова и Стела Андреева, заедно с над 55 ученици от 9, 10 и 11 клас. 

„Инициативата е плод на самото желание на учениците да направят нещо в този ден и да го отбележат. Няколко дни преди да се роди идеята в класовете, в които ние преподаваме зададохме въпроса какво искате да направите, какво знаете за Левски и какво искате да научите, имате ли някакъв специален начин, по който да го почетете. По-голямата част от децата дадоха различни идеи, но при всички положения изявиха желание да се включат в една такава инициатива. „Караулът на паметта” не е караул с оръжие. Той е караул с всичко онова, което децата знаят за Левски, помнят”, сподели Надежда Иванова. 

Това е бил и начинът, който младите дами да накарат своите ученици да прочетат повече и да се запознат с още неизвестни за тях факти от живота и делото на Дякона. 

„Левски някак остава сбит в учебниците, на него му е отредено място колкото половин страница и една снимка. Установихме, че дори ние добруджанци и нашите деца не знаем, че той е учителствал при нас. Не знаят много съществени елементи от биографията му. Това беше повод те да прочетат и разкажат за него”, допълни тя. 

Идеята на Стела Андреева е децата да извисят глас, да покажат на света, че Левски не е забравен и думите, които те ще извикат с пълно гърло да отекнат в душите и сърцата на добричлии, думи като Отечество, свобода, равенство.

„Когато започнахме да коментираме, че ще почетем Левски, ги попитахме какво е тяхното усещане. Действително голяма част от историческите факти липсваха, но хубавото е, че в тяхното съзнание Левски означава свобода, означава отечество, означава република, равенство между всички, които живеят тук и тогава изникна идеята, че толкова грозни думи се употребяват в нашето време, има и красиви думи, които дори когато ги чуем от устата на толкова млади хора ще повярвате, че България ще я има и всичко ще бъде наред”, сподели тя. 

По думите на Стела Андреева тези думи ще се превърнат в парола при смяната на караула.

„Направили сме си групички, които на интервал от 20 – 30 минути да се сменят и тогава, когато има струпване на деца, този глас да се извиси и да получи мощ, за да може тези думи да се нагнетят дори и в първите минути ще има стъписване на минувачите. В един момент едни деца от Езиковата гимназия ще викат думи, които може би ще ни стреснат, че ги има, защото не ги употребяваме, а те трябва да влязат в нашия речник отново”, каза още тя. 

Идеята на Караула на паметта е всеки, който положи цвете на паметника на Левски, да мине през него и да си поговори с децата за Левски, за свободата, дори и за ежедневието им, което по думите на Надежда Иванова до голяма степен се различава от това, което Левски е смятал за важно. 

„18 и 19 февруари са дати, на които сме свикнали да мълчим, а на мен ми се иска да не мълчим. Времето не е за това да пазим тишина, дори и поводът да е такъв, важно е тези деца да бъдат чути, вярата на останалите да бъде върната и те да намерят едно добро поле за изява. Истината е, че много от тях решиха, че докато са в този караул ще рисуват, някои от тях измислиха музикални произведения на китара. Ние сме им дали възможност да направят каквото желаят в тези 20 минути те ще са живата памет за Левски. Нашата молба е – поговорете си с тях, може да не е за Левски, може да е свободата, за това те как се усещат в България и какво е ежедневието им. Това всичко е част от нашата действителност, която за жалост много се различава от това, което Левски е смятал за важно и ще бъде”, каза тя. 

Освен увлекателни разкази за Апостола на свободата за малки и големи, децата са подготвили за жителите и гостите на града и страничка от тефтерчето на Левски, а отзад ще изпишат своето послания.  Така ще запазят у добричлии спомена за Дякона и тяхната инициатива.