Весела Панчева: Онлайн обучението не ни уплаши, но смяната на режима на преподаване стресира и учители, и ученици

"Предизвикателството да преминем към онлайн обучение и виртуални класни стаи ни завари подготвени. Всички учители в училището /те са 60/ имат професионална квалификационна степен и са наясно, че ученето през целия живот и необходимостта да се образоваш отговарят на претенциите и изискванията на новото време. Не ни уплашиха виртуалните класни стаи, но за съжаление си мислехме, че ограниченията ще преминат за месец-два. Оказа се илюзия".

Весела Панчева: Онлайн обучението не ни уплаши, но смяната на режима на преподаване стресира и учители, и ученици

Това сподели за Добрич Онлайн Весела Панчева - директор на СУ "Д. Талев" в Добрич.



По нейните думи, образованието днес се намира в изключително трудна ситуация, учителите са на ръба на физическото и психическо оцеляване заради необходимостта непрекъснато да сменят режима на преподаване - от реално във виртуално и обратно. Например, първият час е с присъствено обучение, вторият – онлайн, третият отново е присъствен. Работи се с различни средства, в различен режим. Весела Панчева смята, че вероятно би било по-добре, ако решенията се вземаха локално, от училищните ръководства, в зависимост от конкретната ситуация. Но е наясно, че правилата се определят на национално ниво.

"Всичко това се случва на всички ни за първи път, стресирани са и децата, които са лишени от нормално общуване, от обратна връзка с учителите, от приятелския си кръг. А най-ограбен е випускът на първокласниците, защото най-малките ученици още нямат никакъв опит при изписване и изговаряне на буквите, не е развита фината моторика на ръцете за писане на буквите, нямат представа за толкова много неща..." - коментира Весела Панчева. Тя е убедена, че и на родителите не им е лесно, тъй като трябва и да работят, и да помагат на децата си, и да контролират подготовката им.

Но въпреки всичко, училището се справя успешно с предизвикателствата на Ковид-пандемията. Миналогодишните абитуриенти на СУ „Д. Талев“ са с най-висок успех на държавния зрелостен изпит по философия, учебното заведение работи по нови международни проекти. От 73-ма души в училищния колектив 18 са се ваксинирали. На 36 души са направени количествени и качествени тестове, оказало се, че част от работещите имат антитела.