Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за ръководните длъжности в РИК

Красимир Кирилов обяви, че постъпилите документи от политическите сили заедно с протокол от проведените консултации, ще бъдат изпратени в Централната избирателна комисия за служебно назначаване на РИК - Добрич за предстоящите парламентарни избори.

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за ръководните длъжности в РИК

Областният управител Красимир Кирилов свика днес консултации с  ръководствата на парламентарно представените партии и коалиции – ПП ГЕРБ, Коалиция “БСП - за България“, ПП ДПС, Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ и ВМРО“, ПП „Воля“ и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени - Коалиция „Демократична България- Обединение“ – (Обединение „ДА България“ и ДСБ). 


Тъй като партиите и коалициите са направили предложения за всички членове, на които имат право, общият брой на членовете на РИК става 14 (четно число). Затова парламентарно представената партия или коалиция с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член на РИК (в случая това е партия ГЕРБ) и РИК става 15 членове“ – посочи Красимир Кирилов. 

Предложения с настояване за председателското място направиха ПП ГЕРБ, Коалиция „БСП за България“. Тъй като ПП ДПС настоя за поста секретар на РИК, искана позиция и от коалиция „БСП за България“, ако не отстъпи ПП ГЕРБ, и ПП „Воля“, не бе постигнато споразумение за разпределение на ръководните длъжности – председател и секретар. В хода на дискусията представителите на коалиции „Обединени патриоти- НФСБ и ВМРО“ и „Демократична България – Обединение“, направиха предложения съответно за заместник-председател и член на РИК. 

Единодушно представителите на политическите сили приеха разпределението на брой членове в РИК и след като не се постигна съгласие за председател и секретар, по силата на горецитираното решение на ЦИК, областният управител Красимир Кирилов обяви закриване на консултациите, като съобщи, че постъпилите документи от политическите сили заедно с протокол от проведените консултации ще бъдат изпратени в Централна избирателна комисия за служебно назначаване на РИК Добрич за предстоящите парламентарни избори.