Общините Генерал Тошево и Балчик представят общото си културно наследство чрез проект „Събор на преселението“

С европейска подкрепа Генерал Тошево и Балчик опазват и популяризират добруджанското фолклорно богатство

Общините Генерал Тошево и Балчик представят общото си културно наследство чрез проект „Събор на преселението“

Проектът ще се проведе на два етапа – в село Дъбовик и град Балчик. Основната задача на събитията е запазените и съхранени традиции да се предадат на поколенията. Тези традиции са специфична и неповторима част от добруджанската духовност, свързани с българския корен и местната идентичност на територията. Чрез проекта ще се популяризира добруджанската народна песен, обичаи, традиции, запазени и пренесени през поколения и ще се стимулира интереса и любовта към изучаване на местния фолклор. Срещата на преселници и техните наследници ще допринесе за поддържане на ценностите, нагласите и приятелството.



Инвестициите в подкрепа на автентични традиции, ритуали и форми на живот, съчетани с подходящ маркетинг, ще ги превърне в богатство и източник за просперитет на местните общности.

Целта на проекта е опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство, културните и исторически дадености, типичните местни легенди, поговорки, игри и занимания в Добруджа; запазване чувството за принадлежност и формиране усещането за съпричастност в младите поколения към културните традиции на региона. Одобреното финансиране е в размер на 37 690,80 лв. от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.,чрез Местната инициативна група „Балчик – Генерал Тошево“. Периода на изпълнение на проектните дейности е 6 месеца.