Тежките пътни инциденти се увеличават през есенно-зимния сезон

От днес до 20 ноември ще се проведе традиционната операция на Полицията – акция Светлина.

Тежките пътни инциденти се увеличават през есенно-зимния сезон
През настъпващия есенно-зимен сезон рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия, главно с участието на най-уязвимата група участници в движението – пешеходците, отбеляза на пресконференция гл. инсп. Жулиян Минев - началник на сектор Пътна полиция към ОД на МВР - Добрич.

С 35% нараства броят на убитите и ранени пешеходци на пътя през тези месеци.

По време на акция Светлина, която ще се проведе от 1 до 20 ноември, активно ще се контролира изправността на моторните-превозни средства, главно осветителните системи, системите за измиване на стъклата, състоянието на гумите. Ще се контролира и сигнализацията на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и селско-стопанска техника.

В акция Светлина ще се включи целият състав на Пътна и Охранителна полиция – Добрич.

Съвместно с ДАИ – Добрич ще се извършва засилен контрол на техническата изправност на превозните средства за обществен превоз на пътници и товари. БЧК – Добрич пък ще изнесе открити уроци пред ученици от 1 до 3 клас по отношение на превенцията на пътния травматизъм.

Засиленият контрол ще продължи през целия есенно-зимен сезон, подчерта гл. инсп. Жулиян Минев.  

Инсп. Радостин Пейчев от сектор Пътна полиция – Добрич, съобщи, че през изминалия есенно-зимен период – от 1 ноември 2010 г. до 1 март 2011 година в Област Добрич са настъпили 197 пътно-транспортни произшествия, 51 от тях – тежки. При тях са загинали 10 човека (5 водачи, 4 пътници и един работник на пътя), а други 76 са ранени. Най-много катастрофи са станали в град Добрич – 78. Общо за периода блъснатите пешеходци в областта са 10. В следствие на употреба на алкохол са станали 7 тежки катастрофи с 3 убити и 6 ранени. Заради превишена или несъобразена скорост са възникнали 22 тежки птп в областта с 4 убити и 32 ранени.

От 13 до 21 октомври в Област Добрич е извършена акция по контрол на пешеходци, превозни средства с животинска тяга и селско-стопанска техника. Установени са 31 случая на неспазено предимство на пешеходец от водачи на МПС, 107 неправилно пресичащи пешеходци, 14 случая на неправилно движение по пътното платно от пешеходци, 4 преминавания на пешеходци през парапети, 4 случая на техническа неизправност на селско-стопанска техника и 8 нарушения, извършени от водачи на превозни средства с животинска тяга. На всички нарушители са наложени санкции.

От днес до 1 март всички водачи трябва да управляват с включени светлини.